Kicsit javultunk szelektív gyűjtésben

2015.01.30. 16:13

Tavaly 23 százalékra nőtt a tejes és gyümölcsleves kartondobozok szelektív gyűjtési aránya Magyarországon, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) adatai szerint a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított tejes, illetve gyümölcsleves dobozok mennyisége elérte a 2700 tonnát, ami 120 tonnával több, mint egy évvel korábban.

Az IKSZ pénteki tájékoztatása szerint tavaly 420 millió darab italos kartondoboz került forgalomba Magyarországon.

A magyarországi háztartások átlagosan évi 120 dobozt használtak el, vagyis minden harmadik napon dobtak a kukába egyet.

Az IKSZ tízéves fennállása alatt Magyarországon mintegy 16 500 tonna italos karton került a szelektív hulladékgyűjtőkbe, amely számításaik szerint 3 milliárd forint gazdasági értéket hozott létre, figyelembe véve a megtakarított hulladéklerakási díj, a szolgáltatók által igényelhető támogatás, a kinyert papír és a megmentett fák értékét.

A szervezet szerint a környezettudatos nevelés mellett a szelektív gyűjtés infrastruktúrájának javítása segíthet abban, hogy a 23 százalékos gyűjtési arány közeledjen az EU 44 százalékos átlagához.

Jelenleg településenként különbözik a száz százalékban újrahasznosítható csomagolóanyag gyűjtésének módja. Az tejes és gyümölcsleves kartonok szelektív gyűjtésének egyik gátja az IKSZ tapasztalatai szerint, hogy a lakosság nem tudja, melyik szelektív gyűjtőedénybe kell dobnia az italos kartondobozokat.  • Tippek
  • Hírek