Brüsszelben bukhat el Paks 2

2015.02.23. 11:53 Módosítva: 2015.02.23. 16:07

Megvétózhatják vagy nagy bírságokkal ellehetetleníthetik a Paks 2 projektet a brüsszeli hatóságok a Financial Times szerint. A lap azt írja, hogy bár az Európai Bizottság annak idején nem ellenezte a 12 milliárd eurós orosz-magyar megaprojektről szóló szerződést,

az Euratom és az európai versenyjogi bizottság még nem okézta le a megállapodást, és lehet, hogy nem is fogja.

Az Euratom, aminek az EU tagok minden nukleáris energiával kapcsolatos megállapodását engedélyeznie kell, technikai és pénzügyi indokokkal még nem adta meg a Paks 2 fűtőanyag-ellátásának engedélyét, a Financial Times forrásai pedig úgy tudják, erről folynak a tárgyalások.

paks4741412
Fotó: Sóki Tamás

Az Európai Bizottság versenyszabályozásért felelős hivatalnokai szerint pedig az orosz-magyar megállapodás lehet, hogy szembe megy az EU joggal, így ez is megakaszthatja a Paks 2 terveket, bár a magyar kormány még megállapodhat Brüsszellel, mielőtt hivatalosan is vizsgálatot indítanának az ügyben. 

Az, hogy a magyar kormány úgy döntött, pályáztatás nélkül ítéli oda a projektet az orosz Roszatomnak, a lap szerint megerősíti az EU diplomaták félelmeit, hogy az erősödő orosz függés miatt Magyarország nem fogja támogatni az Oroszország elleni szankciókat. Orbán pedig a múlt héten azt nyilatkozta, hogy az energiapolitika a tagállamok szuverén ügye, ami azt jelenti, hogy kész nekimenni Brüsszelnek ebben a kérdésben.

A vizsgálat jelenleg nagyon korai szakaszban van, ezért nem is lehet semmilyen következtetést levonni arra vonatkozólag, hogy a megállapodás összhangban áll-e az uniós közbeszerzési vagy állami támogatásra vonatkozó szabályokkal

Ezt már  Ana-Kaisa Itkonen, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője mondta a Financial Times cikkére reagálva, aki azt is elmondta, hogy folyamatos a párbeszéd a magyar hatóságokkal. 

Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár szerint sem biztos, hogy megépülhet a Paks 2: a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt is mondta, hogy az  az oroszok erőműve nem felel meg az EU-s előírásoknak, valójában sokkal többe fog kerülni, a megtermelt áramfölösleget pedig lehetetlen lesz eladni.

A paksi Atomerőmű bővítésén még az Országgyűlés gazdasági bizottsága is lázasan dolgozik, hétfőn például nem kevesebb, mint 27 ellenzéki módosító indítványt szavazott le Rogán Antal fideszes többségű bizottsága.