Lebontanak három japán atomerőművet

2015.03.17. 08:51

Három atomreaktor leszereléséről döntött kedden két japán energetikai cég, miután az idős blokkok nem felelnek meg a fukusimai katasztrófát követően kialakított szigorú biztonsági előírásoknak – írja az MTI.

Az ország nyugati részét ellátó kanszai áramszolgáltató cég a Fukui prefektúrában lévő Mihama atomerőmű 1-es és 2-es blokkjának elbontásáról határozott igazgatótanácsi ülésén. A több regionális energiaszolgáltató - köztük a 2011 márciusában szerencsétlenül járt Fukusima-1 erőművet üzemeltető Tepco energiacég - által birtokolt Japán Atomenergetikai Vállalat nevű cég pedig a Curuga városában található erőmű 1-es reaktorának leszerelését hagyta jóvá.

Ez az első alkalom a biztonsági előírások 2013-as átdolgozása óta, hogy reaktorok lebontásáról döntöttek Japánban.

Az új szabályozás tiltja, hogy 40 évnél idősebb atomreaktorok működjenek a szigetországban, bár bizonyos biztonsági fejlesztések kivitelezése esetén kérvényezhető az élettartam meghosszabbítása. Ugyanakkor a kanszai energiaszolgáltató szerint a Mihama erőmű 1970-es évek elején épült 1-es és 2-es reaktorának átalakítása nem érné meg anyagilag, mivel azok relatíve csekély, 340, illetve 500 megawattos teljesítménnyel bírnak. A curugai erőmű 1-es blokkja szintén több mint 40 éve épült, és 357 megawatt termelésére alkalmas.

Mindenesetre a kanszai energiaszolgáltató három másik, szintén idős reaktorát - köztük a Mihama erőmű 3-as blokkját - újra tervezi indítani, és már kérvényezte a japán atomenergetikai hatóságnál ennek engedélyezését. A cég takahamai erőművének 1-es és 2-es reaktorát első körben rendben találta a hatóság, de aktivisták és helyi lakosok bíróságon támadják az újraindítás tervét. Tavaly szintén bíróságon akadályozták meg, hogy újrainduljon az Ói városában lévő erőmű két blokkja, amelyek szintén a kanszai áramszolgáltató tulajdona. Az ói erőmű 4-es blokkja volt az utolsó működő reaktor Japánban, 2013 szeptemberében állították le.

A 2011-es szökőár okozta fukusimai nukleáris baleset előtt az atomenergia Japán áramellátásának mintegy harmadát adta, s az ország a fenti három reaktor elbontása esetén is további 45 működőképes blokkal rendelkezne. Korábban energiacégek 18, az új biztonsági előírásoknak megfelelően felújított reaktor újraindításának engedélyezését kérvényezték, de végső jóváhagyást még egyik blokk sem kapott.