Egyedül maradhat az állam a gázpiacon

2015.04.13. 12:09

A GDF Suez után E.On és az olasz Eni tulajdonában lévő Tigáz is visszaadhatja hamarosan az egyetemes gázszolgáltatási engedélyét, így pedig az állami Főgáz Zrt. lenne az ország egyetlen lakossági gázellátója – írja a Magyar Nemzet. Ha ez megtörténne, akkor

a Főgáz kapná meg a 3,3 millió lakossági fogyasztót, viszont a céget terhelné az az évi több tízmilliárdos veszteség is, amit a rezsicsökkentés okoz a szektorban.

Szintén a Főgáznak kellene kezdenie valamit azzal a többmilliárdos tartozással, amit a nem fizető lakosok halmoztak fel.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint ezeket a lukakat valahogy be kellene foltozni, amit vagy a gázárak emelésével, vagy állami pénzből lehetne megtenni, tehát a lakosok vagy ügyfélként, vagy adófizetőként, de fizetni fognak a rezsicsökkentés miatt.

Felsmann Balázs a Budapesti Corvinus Egyetem Stratégiai és Nemzetközi Menedzsment Kutatóközpontjának vezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta erről, véleménye szerint a

kormány most tudatosan próbálja kiszorítani a multicégeket a lakossági gázpiacról,

ha viszont ez sikerült, akkor elkezdhet majd azon dolgozni, hogy ne legyen veszteséges a piac. Ez szerinte gázáremelés nélkül is sikerülhet, ugyanis az elmúlt időben csökkent a gáz beszerzési ára a nemzetközi piacon, miközben a háztartások nem fizetnek kevesebbet.