Veszélyben a gázbiznisz

2015.06.11. 08:45

Ellehetetlenülhet az orosz Gazprom korábbi terve, hogy a tavalyi 700 millió köbméter után az idén akár másfél milliárd köbméter gázt tároljon a magyarországi tárolókban, írja a Világgazdaság. Ez egyébként nekünk elég kedvező megoldás volt, mert a gázt a vevőnek csak akkor kell átvennie és kifizetnie, amikor arra ténylegesen szüksége is volt.

Attól tart ugyanis a Gazprom, hogy rajtunk keresztül az ukránok is gázhoz juthatnak. Azaz pontosabban a magyarországi vevő még Ukrajnán belül átirányítja az ottani vevőjének a gázt.

„A Gazprommal történt egyeztetés nélkül senki nem dönthet arról a gázról, amely ukrán területen még az ő tulajdona. Ekkor még a Gazprom felel a tételért, övé a kockázat és a biztosítási kötelezettség is” - mondták erről a lapnak. Persze az sem tetszik általáabn nekik, ha ténylegesen eljut Magyarországra gáz, és azt visszaküldik Ukrajnába, ilyenre is volt korábban példa egy rövid ideig.

Míg a Gazprom kedvét a fentiek, a hazai gázkereskedőkét az a nemrég született jogszabály-változás vette el a magyarországi tárolástól, amely lényegében megszünteti számukra a kedvezményes tarifájú szállítást és tárolást. Tárolni azonban kötelező bizonyos mennyiséget. Így, miközben a szabályozás az egyik kezével lefelé faragja a lakossági gázárakat, a másikkal a rezsicsökkentés ellen dolgozik, amikor többlet-kiadásra kényszeríti az ebben érintetteteket.