Hivatalosan is vizsgálja a Paks 2-t az EU

2015.07.01. 16:16

Hivatalosan is vizsgálja az Európai Bizottság, hogy tiltott állam támogatásnak számít-e a paksi atomerőmű bővítése, vagyis a Paks 2 projekt– írja a 444.hu. Margrethe Vestager versenyjogi EU-biztos erről kedden levélben értesítette a kormányt arról, hogy vizsgálatot indított az ügyben.

Margrethe Vestager
Margrethe Vestager
Fotó: Yves Herman

Maga a vizsgálat igazából már május 22-én elindult, ebben azt akarják kideríteni, hogy az ismert tervek alapján ki tudja-e majd termelni az árát a Paks 2, vagy az államnak kell majd kisegítenie adóforintokból. Az Energiaklub tanulmánya szerint nem, és ugyanezért fordult a bizottsághoz Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP képviselője is.

Lázár János már Márciusban azt nyilatkozta, hogy

Nem maradt nyitott kérdés a paksi atomerőmű-beruházás esetleges tiltott állami támogatását illetően,

de ezek szerint mégis maradt valami.

Az atomerőművek állami támogatása amúgy alapból nem tilos, de nagyon szigorúan meg van szabva, hogy hogy lehet csinálni, és ezért volt már olyan atomerőmű szerződés, például a brit Hickley Point-é, amit át kellett írni a bizottság aggályai miatt.

Az EB most kérdéseket tett föl a kormánynak az ügyben, amire ha nem kap megnyugtató válaszokat, akkor a következő lépés a kötelezettségszegési eljárás lehet. A 444 szerint a vizsgálat októberben zárulhat le, akkor derül majd ki, hogy átmegy-e a bizottságon a Paks 2 terve.

Korábban már volt baja az EB-nek a paksi bővítéssel, akkor az fűtőanyagbeszerzés nem tetszett Brüsszelben.