Virgil
0 °C
3 °C

Jövőre Bulgária is megpróbál földgáz-nagyhatalom lenni

2015.08.16. 16:07

Jövő februárban kezdik a próbafúrásokat azon a tengeri gázmezőn, ami akár 100 milliárd köbméter földgáz is lehet. A fúrások kezdetét maga Bojko Boriszov miniszterelnök jelentette be, ami jelzi, hogy mekkora jelentősége van a projektnek a bolgárok számára.

A Khan Asparuh nevű koncessziót terület Várnától 80 kilométerre, a Fekete-tenger alatt van, a terület feltárását pedig még 2012-ben nyerte meg az osztrák OMV-ből, a spanyol Respolból és a francia Totalból álló konzorcium. Ebben 30-30-40 százalékos része van a cégeknek.

A projekt azért is nagyon fontos a bolgároknak, mert az országban felhasznált gáz 85 százaléka orosz import, míg például a szomszédos Románia (ami már feltárt egy 40-80 milliárd köbméteres gázmezőt a Fekete-tenger hozzá tartozó részén) már például csak 10 százalékos orosz behozatalra szorul. A konzorciumban részt vevő nyugati cégeknek, főleg az OMV-nek pedig azért fontos, hogy jó sok olajat kiszedjenek a bolgár tenger alól, mert így az üzletük kevésbé függne a politikailag nagyon kockázatos és labilis közel-keleti térségtől, főleg Líbiától és Jementől.