Így múlik el az olcsó tankolás dicsősége

2015.10.12. 11:01

Miközben az amerikai könnyűolaj árfolyama az 50 dolláros szint áttörésével küszködik a múlt heti nagy emelkedés után, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) részéről több olyan jelzés is érkezett, amely szerint ők már nem számítanak további lejtmenetre, írja a Napi.hu a Bloomberg cikkére hivatkozva.

Abdalla Salem El-Badri, az OPEC főtitkára vasárnap egy Kuvaitban tartott konferencián azt mondta, látszik, hogy a nem OPEC tagoknál már csökkent a kitermelés mennyisége, és a kereslet is élénkül. Az OPEC-nél bíznak abban, hogy 2016-ban az olajpiac jóval kiegyensúlyozottabb lesz. Mohammed Al Sada, katari energiaügyi miniszter szerint az árak már elérték mélypontjukat, és 2016-tól a jelek szerint fellendülés várható.

Mohammad Ghazi Al-Muairi, a kuvaiti állami olajvállalat vezérigazgatója szerint 2016-ban július és szeptember között érheti el a mélypontját az olajár. Eközben a kuvaiti olajminiszter elmondta, hogy az OPEC döntése, amely szerint a napi kitermelési limitet 30 millió hordón tartják, ideális megoldás a piac kiegyensúlyozására és támogatja az árak emelkedését.