A motorolajjal is csalt a Volkswagen

2015.11.09. 10:32

Újabb részletek derültek ki azzal kapcsolatban, hogyan trükközött a Volkswagen a károsanyag-kibocsátási teszteken. Mivel a konszern vezetése irreális célokat tűzött ki, a mérnökök legális, és néha illegális eszközöket alkalmaztak, írja a Portfolio a német Bildre hivatkozva.

Martin Winterkorn, a Volkswagen nemrég lemondott vezérigazgatója 2012-ben kijelentette, hogy 2015-ig 30 százalékkal csökkentik a vállalatcsoport autóinak széndioxid-kibocsátását. A cél elérése azonban nagy feszültségeket okozott a szervezeten belül, a fejlesztésekért felelős mérnökök ugyanis tudták, hogy csak elképesztő erőfeszítések és extrém magas költségek mellett érhetők el a célok, ezért kényszerültek a trükközésre.

2013-tól egészen mostanáig bevett szokás volt, hogy a próbapados mérésekre előre felkészítették az autókat: az abroncsokat az előírtnál jóval magasabb, 3,5 baros nyomásra pumpálták, a speciális motorolajhoz pedig dízel üzemanyagot adtak, amivel a motorok könnyebben, alacsony fogyasztás mellett működtek, ismerték el a Volkswagen mérnökei.

Az, hogy az autógyártók a teszteken trükköznek, nyílt titok, a trükkök nagy részét a szabályok nem tiltják, így a speciális, alacsony gördülési ellenállású (valós körülmények között nem használt), túlfújt abroncsok, speciális motorolajak, teljesen feltöltött akkumulátorok, előmelegített motorok stb. alkalmazása bevett szokás, az azonban nem sűrűn fordul elő, hogy az autógyártók alkalmazottai erről nyíltan beszéljenek.