Judit
3 °C
7 °C

Oroszország nem bírná ki az ennél olcsóbb olajat

2016.01.29. 07:30

Fenntarthatatlan lenne az orosz olajipari vállalatoknak, ha hordónként 20 dollárra esne az olaj árfolyama - ezt mondta csütörtökön Alekszej Tekszler orosz energiaügyi miniszterhelyettes.

 A WTI, vagyis a nyugattexasi olaj ára (az egyik ár, amivel meg szokták határozni a világpiaci árat) jelenleg kicsit több, mint 33 dollár. Tekszler szerint az orosz cégek már emellett az ár mellett is csak úgy tudnak talpon maradni, ha visszafogják a beruházásaikat, maga az olaj kitermelése ugyanis hordónként úgy 15-16 dollárba kerül. Ha viszont tovább esne az árfolyam, akkor Oroszországnak "nehéz költségvetési döntéseket" kellene meghoznia.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzése szerint már így is komoly bajban van az orosz költségvetés, mert az csak 100 dollár fölötti WTI olajár mellett lenne csak egyensúlyban. A cég szerint amúgy az idei év végére nagyjából 35 dollárra mehet föl az olajár, és még 2017 végén sem lesz drágább egy hordó olaj, mint 45 dollár.

wti olajár
Fotó: Equilor

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?