IEA: Nem lesz megállapodás az olajtermelők között

2016.02.09. 12:26

 A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) arra figyelmeztetett kedden, hogy tovább csökkenhet a kőolaj ára, ha nő az iráni olajtermelés, miközben az OPEC olajtermelése is jóval felülmúlja az engedélyezett szintet.

Irán azóta exportálhat kőolajat, amióta januárban feloldották az országgal szembeni nemzetközi gazdasági szankciókat. Ezzel egy újabb komoly szereplő lépet az olajpiacra, ahol már eddig is minden szereplő annyira féltette a piaci részesedését és annyira nem bízott a másikban, hogy az olajkitermelő országokat tömörítő OPEC nem tud megállapodni abban, hogy a kitermelést közösen visszafogva emeljék az olaj árát. Az IEA szerint

"egyelőre merő spekuláció", hogy megállapodás születik az OPEC és a szervezeten kívüli vezető olajtermelők között a termelés csökkentéséről.

Éppen ezért az IEA-nél nem nagyon tartják elképzelhetőnek, hogy a közeljövőben emelkedjen az olaj világpiaci ára, sőt, inkább még olcsóbb lesz. Azt viszont nem gondolják a szervezet szakértői, hogy 10 dollár alá csökkenne egy hordó olaj ára. Az olajtermelő országok költségvetésében viszont már a mostani 30-33 dolláros hordónkénti ár is nagy lukakat tud ütni.

Az IEA adatai szerint az OPEC januárban napi 280 ezer hordóval 32,63 millió hordóra növelte olajtermelését, ami főleg a szankcióktól megszabaduló, napi termelése 80 ezer hordóval 2,99 millió hordóra emelő Iránnak köszönhető. Irán mellett Szaúd-Arábia is növelte a termelését, napi 70 ezer hordóval 10,21 millióra, Irak pedig napi 50 szer hordóval rekordszintre, 4,35 millió hordóra bővítette termelését a múlt hónapban.