Kéz a kézben emelnék az olaj árát az oroszok és a szaúdiak

2016.02.16. 12:21

Először meredeken zuhant, majd emelkedett kicsit a kőolaj világpiaci ára, miután Oroszország és Szaúd-Arábia kedden megállapodott, hogy nem emelik tovább az olajkitermelésüket, a megállapodáshoz pedig Venezuela és Katar is csatlakozott. Ali Al-Naimi és Alexander Novak olajminiszterek Katar fővárosában, Dohában találkoztak. 

Az orosz és szaúdi kormány egész pontosan arról állapodott meg, hogy a jövőben maximum annyi olajat termelnek majd ki, mint amennyit idén januárban termeltek, de annál egy hordóval se többet, hogy ezzel próbálják visszafogni az olajár folyamatos zuhanását (persze, csak akkor, ha más országok is hajlandóak beszállni). Az olajpiacon lévő túlkínálat csökkentésére viszont sokkal jobb lett volna, ha nem a termelés szinten tartásáról, hanem konkrét csökkentéséről állapodtak volna meg a felek, ezért a bejelentés után először 5 százalékot zuhant az olaj árfolyama, aztán kezdett csak kicsit emelkedni egy picit.

Brent olaj árfolyama
Fotó: Bloomberg

Az olaj már több mint egy éve egyre csak olcsóbb lesz, ahogy a nagy olajkitermelők egymással harcoltak a piaci részesedésért, az Egyesült Államokban pedig beindult a palaolaj kitermelése.

Mivel minden termelő csak úgy öntötte a piacra az olajat, a túlkínálat miatt zuhanni kezdett az ár, ami persze pont az olajtermelő országoknak volt nagyon rossz. Annyira viszont senki nem bízott a versenytársakban, vagyis a többi olajtermelő országban, hogy meg tudjanak állapodni abban, hogy mindenki kicsit visszafogja a termelést, kevesebb olajat adjon el, cserébe azzal keressen némi pénzt is. Egy éve például az olajos országokat tömörítő OPEC ülésén pont Szaúd-Arábia miatt nem volt megállapodás.

Mostanra viszont Szaúd-Arábiának és Oroszországnak isépp elég sokat ártott a 30 dollár körüli olajár ahhoz, hogy ne akarjanak tovább várni. Mindkét országnak nagyjából 100 dollár körüli hordónkénti olajár kellene ahhoz, hogy a költségvetésük egyensúlyban legyen. 

A bejelentés után valamivel fölfelé kanyarodott a WTI és Brent olaj árfolyama, szakértők szerint viszont ez még önmagában kevés ahhoz, hogy megállítsa az olaj zuhanását. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint pont azok az országok állapodtak meg most a kibocsátás befagyasztásáról, akik amúgy sem növelték a termelésüket az elmúlt időben, így ez elég keveset jelent. Amíg Irán és Irak nem hajlandó beszállni az alkuba, addig nem lesz kevesebb olaj a világpiacon, márpedig ezek az országok aligha mennének bele egy ilyen megállapodásba.