Zalán
3 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Sokkal kevesebb gázt küld Törökországba a Gazprom

2016.02.25. 15:07

 Az orosz Gazprom jelentősen csökkentette gázkivitelét Törökországba február 10-étől - közölte az Interfax orosz hírügynökség csütörtökön a Bulgartransgaz bolgár állami gázszállítóra hivatkozva.

A Törökországba tartó orosz földgáz közel fele Bulgartransgaz vezetékein megy keresztül, a földgáz másik fele közvetlen vezetéken jut el Oroszországból Törökországba.

Az Interfax szerint Törökország különösen a tél kezdete óta folyamatosan növelte orosz gázimportját, ami januárban tovább bővült, 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A Bulgartransgaz vezetékén viszont február 10-én hirtelen 10 százalékkal csökkent az orosz gázmennyiség és azóta is folyamatosan csökken, a múlt héten 50 százalékkal kevesebb gáz érkezett ezen a vezetéken, mint egy évvel korábban.

Az Interfax a török energiaügyi minisztériumhoz közel álló forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a Gazprom árvitába keveredett több török magánmegrendelővel és ezért csökkentette a gázexportot.

A Gazprom tavaly 27 milliárd, egy évvel korábban pedig 27,33 milliárd köbméter földgázt szállított Törökországnak. Törökország az orosz földgáz második legnagyobb külföldi vásárlója Németország után. Tavaly a török magáncégek mintegy 10 milliárd köbméter gázt vettek a Gazpromtól.