Ivó, Milán
9 °C
17 °C

Menne az Eb-re? Vigyen benzint

2016.05.24. 12:56

Franciaországban az ismét sztrájkoló szakszervezeti munkások rengeteg finomítót és üzemanyagdepót zártak el erőszakkal, így mostanra üzemanyaghiány alakult ki a kutakon, írja a Local.  

Országszerte nagyjából 800 benzinkút már teljesen kifogyott, 800 pedig majdnem teljesen, ami elég érzékeny csapás, hiszen összesen 12 ezer benzinkút működik az országban. A közlekedési minisztérium szerint ugyanakkor 2400 kút küszködik ellátási nehézségekkel. A nyolc francia finomítóból hatban sztrájkolnak, és nagyjából kétszáz üzemanyagdepót zártak el az erőszakos figyelemfelhívásban gondolkozó sztrájkolók. 

Most miért sztrájkolnak épp?

A CGT szakszervezet a kormány munkaügyi változtatásai miatt sztrájkol.

François Hollande elnök legfontosabb programjának tekinti a munkanélküliség csökkentését célzó munkajogi reformot, amelynek egyik legfőbb eleme a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások szabályozásának könnyítése. Igen ám, de ez több elemében nem kedvez azoknak, akik most állásban vannak, és az európai szinten magas fizetésük ellenére is akár könnyebb lesz kirúgni őket. Általában véve rugalmasabb munkaerőpiactól nem túlzás azt várni, hogy több ember fog dolgozni, átlagosan kevesebb pénzért. Hivatalosabban szólva a szakszervezet szerint a reform túlságosan is kedvez a munkaadóknak, és fokozhatja a munkavállalók kiszolgáltatottságát.

Szent céljuk van

Valls miniszterelnök korábban elmondta, hogy a szakszervezet zsarolja őket, és a blokádolás védhetetlen cselekedet. Abban bíznak, hogy néhány finomítót át tudnak állítani magukhoz, de egyébként is szerinte a kormány „teljesen ura a helyzetnek". A szakszervezetek viszont az Eb alatt is kitartanának. „Az Eb nem szent. Ez egy nemzetközi verseny. Ami szent, az a munkásaink sorsa nálunk és az egész világban" – mondta a korábbi szakszervezeti vezető, Bernard Thibault.

Múlt héten már korlátozták a üzemanyag-vásárlást, egy autó maximum 20-30 liter, egy kamion legfeljebb 150 liter benzint vehetett ott is, ahol egyébként volt még a kútban. A kormány kedden némely finomítónál és üzemanyagdepónál a fegyveres erők bevetésével elzavarta a sztrájkolókat. Mire a CGT bejelentette, hogy ha erőszakkal zavarják el őket a kordonjaikról, az egyet jelent „a hadüzenettel".

A Loire mentén már gyakorlatilag nincs benzin, de Normandia, Párizs, Marseille és Toulouse környéke is kezd kiszáradni. 

Ha nem változik a helyzet, hamarosan az egész országban igen súlyos üzemanyaghiány lesz. A Belgium mellett élő franciák már most átjárnak tankolni.