Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Kormánybiztos: a paksi bővítést kritizáló tanulmány tele van ellentmondásokkal

2016.06.06. 12:48

A Candole Partners nevű prágai gazdasági elemzőcég a Greenpeace megbízásából készült tanulmánya, ami szerint nincs olyan forgatókönyv, ami szerint ne lenne veszteséges a Paks 2 beruházás, tele van súlyos hibákkal és ellentmondásokkal - írja Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos a blogján.

Aszódi részletesen összeszedi a bejegyzésben, hogy mi a baj szerinte a tanulmánnyal, ezek közül ezeket emeli ki:

  • a Greenpeace által felkért Candole módszertana pontosan nem követhető vissza, míg a kormány megbízásából készült Rotschild-tanulmány nyilvánosan elérhető forrásokat használt.
  • "A Candole hamisan azt a látszatot kelti, mintha Paks II. nem térülne meg, miközben alap villanyár-előrejelzési forgatókönyve 2026-ban 60 euró/MWh körüli, azt követően pedig növekvő árral számol."
  • A Candole alábecsli a két új paksi blokk termelési teljesítményét.
  • A Candole francia üzemeltetési és karbantartási költségeket vesz alapul, miközben már csak a bérek eltérése miatt is megtévesztő ilyen alapon számolni.
  • "Paks II esetében a beruházási időszak alatt esetleg felmerülő költségtúllépésből és csúszásból eredő kockázatok pénzügyi hatásának elemzése érzékenységvizsgálatként megfelelő módon szerepel a Rothschild tanulmányban, ebben a tekintetben sem vet fel új elemet a Greenpeace anyaga" - írja Aszódi.

A teljes posztot ide kattintva olvashatja el.