Banglades is kap egy Paks2-re való hitelt a Roszatomtól

2016.07.19. 12:08

Az orosz kormány jóváhagyta, hogy a bangladesi kormány 11,38 milliárd dolláros exporthitelt kapjon atomerőmű építésére - írja az Interfax orosz hírügynökség alapján az MTI. Ezzel az ázsiai ország nagyjából akkora orosz hitelt kap a nyakába, mint amekkorát Magyarország kap a Paksi Atomerőmű bővítésére. Oroszország atomenergia ügynöksége (a Roszatom) és Banglades állami atomenergia-ügyi bizottsága tavaly decemberben írt alá megállapodást egy atomerőmű felépítéséről. 

Bangladesnek eddig nem volt atomerőműve, de a hitelből a Gangesz partján, a fővárostól, Dakkától 160 kilométerre építhet majd erőművet a Roszatom.  Az erőművet két, egyenként nettó 1085 MWt (bruttó 1170 MWt) teljesítményű, VVER-1200-as típusú reaktorral szerelik fel. A tervezői munkát a Roszatom cégcsoporton belül a Nyizsnyij Novgorodi Atomenyergoprojekt mérnöki iroda végzi, az építkezés pedig az Atomsztrojekszport feladata. 

Az építkezés teljes költsége 12,6 milliárd dollár, ebből az orosz fél 11,38 milliárd dollárt biztosít hitel formájában. A 30 éves lejáratú hitelt 2017-2024 között használhatja fel Banglades, a törlesztést 2027 márciusában kell megkezdenie. A projekt pénzügyi részében orosz részről a Vnyesekonombank, bangladesi részről pedig a Sonali Bank vesz részt.