Eleonóra
-1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Bővítenénk a szuperszennyező erőművünket

2016.08.19. 09:52
A 2020-as évekre már műszaki okokból is képtelenség lesz működtetni a régi mátrai ligniterőművet. Úgyhogy új lignitblokkra akar közpénzt szerezni a társaság.

Nem úgy tűnik, hogy bezárnánk az unió legszennyezőbb erőművei közé tartozó Mátrai Erőművet, hanem a totális elavulása lőtt még ráköltenénk 500 milliárdot, tudta meg a Világgazdaság. A jelentős részben állami, azaz MVM tulajdonú erőmű vezetése már nagyon várja az állami pénzt, de elvileg még nem született meg a legvégső rábólintás. 

A 2015-ös párizsi klímacsúcson elvileg abba egyeztünk bele, hogy minden szén- és egyéb fosszilis energiafelhasználáson alapuló erőművünket leépítjük. Ez viszont pont az ellenkezőjének tűnik, a köztársasági elnöksége óta nagy környezetvédő Áder János most biztosan bosszankodhat.

Az erőmű olyan elavult, hogy a 2020-as évekre már műszaki szempontból is mindenképp le kellene állítani. Évente mostanában egyébként 6,5 millió tonna szén-dioxidot küld a légkörbe a gyenge minőségű szénfajta, a helyi lignit elégetésével, ebből nem egész 700 megawatt áramért. Az 500 milliárdos új blokkok 500 megawattot tudnának, és csak 70 százalékban égetnének lignitet a maradékban biomasszát. Emellett rátennének majd újabb típusú szűrőket, és így csak 2,5 millió tonna szén-dioxidot küldenének a levegőbe évente.

Emellett elég ráfizetéses lenne az egész, úgyhogy sürgetnék már nagyon az 500 milliárdnyi közpénz leokézását. „Jelenleg Európában tisztán üzleti alapon erőművet építeni nem lehet. Az atomerőművek építése mögött szinte kivétel nélkül állami szubvenció, de legalábbis részvétel áll. A megújulók is az állami akaratnak megfelelően kialakított átvételi rendszernek vagy beruházástámogatásnak köszönhetően terjednek ugrásszerűen. Szénerőművet kevés állam támogat, főleg Lengyelország, elsősorban ellátásbiztonsági megfontolásból” – mondta el a problémáról Valaska igazgatósági elnök a véleményét.