Adóemelés jön az autósoknak

MZS 2451
2016.09.20. 08:02

A Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) csütörtökön hozza nyilvánosságra a saját adatait, de a piaci adatok szerint július 1. és szeptember 15. között 47 dollár volt az átlagos olajár, ami azt jelenti, hogy október 1-jén emelkedik a benzin és a gázolaj jövedéki adója – írja a Napi.hu. A benzin esetében a jövedéki adó literenkénti 5 forintos, a gázolaj esetében plusz 10 forintos emelésére lehet számítani.

Az első félévi üzemanyag-forgalmazási adatokkal számolva a büdzsé 7,6 milliárd forint pluszbevételre tesz szert az emelés révén az utolsó negyedévben – a benzinből 1,9, míg a gázolajból 5,7 milliárd forintos extra bevétel keletkezik.

A benzin és a gázolaj esetén a jövedéki adósított árra még rájön a 27 százalékos áfa, így

a benzin literenkénti ára október 1-jétől 6,35 forinttal, a dízel pedig 12,7 forinttal emelkedhet,

amennyiben a piaci hatások (olajárváltozás, dollár-forint keresztárfolyam) nem módosítanak a kútárakon.

Az emelés oka, hogy a parlament a tavaszi adócsomagban az eddig jövedéki adóban nem használt sávos adómértéket vezetett be 2017 januárjától. Ha az olajár 50 dollár alatt van, akkor a benzin literenkénti adója öt, a gázolajé tíz forinttal emelkedik. Ha azonban 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre. A változások negyedévente lépnek hatályba, a negyedév utolsó napjának világpiaci ára alapján. 

Az ár függvényében automatikusan növekedő adóterhelést azért építették be az adótörvénybe, hogy a költségvetés ezzel biztosítsa be magát az ár ingadozása ellen. Az ugyanis a büdzsének is rossz, ha a benzin és a gázolaj ára túlzottan ingatag, hiszen kiszámíthatatlanná válik a költségvetés tervezésénél, hogy mennyi bevételre lehet számítani az üzemanyagok áfájából és jövedéki adójából összesen.

Borítókép: Molnár Zsolt / Index