Pont az oroszok fúrhatják meg az OPEC-megállapodást

2016.10.11. 12:14

A Rosznyeft nem fogja visszafogni az olajkitermelését, mondta Igor Szecsin, a cég vezérigazgatója a Reuters szerint. Ez elég kellemetlen, mert Puszinék így hiába állapodnának meg az olajsejkekkel, a kitermelés korlátozásáról, hogy felhajtsák az árakat.

Putyinék nemrég be is jelentettek valami hasonlót pontos részletek nélkül, de Oroszországban nem lesz olyan teljesen egyértelmű az óriási állami olajvállalatok oligarcháit is rávenni a termelés csökkentésére. Itt írtunk egyébként részletesebben a mostani helyzetről.

"Miért tennénk?", mondta Szecsin, a teljes orosz olajkitermelés 40 százalékát adó Rosznyeft vezére. Szerinte Irán, Venezuela vagy Szaúd-Arábia se fogja végül visszafogni a kitermelését. 

Az oroszok régebben még olyanokkal is érveltek, hogy szibériai klíma miatt lehetetlen visszafogniuk a kitermelésüket. Ami persze nem igaz. De azt is nehéz átlátni, hogy mekkora a hihető politikai szándék Putyinéktól a termelés tényleges visszafogására. A nagy orosz olajcégek, mint a Lukoil, Rosznyeft vagy Szurgut összesen 1,6 százalékkal többet terveznek kitermelni jövőre, mint idén. Pedig most szeptemberben is már posztszovjet rekordon állta kitermelésük a npia 11,1 millió hordóval.