Megint norvég pénzek miatt zaklatnak egy civil szervezetet

2016.10.14. 09:59

A mai napon, 2016. október 13-án újabb „kényszerintézkedést” szenvedtünk el: reggel váratlanul és előzetes bejelentés nélkül házkutatást tartott az Energiaklub irodájában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága. Az eljárás tárgya és célja számunkra nem ismert.

- ezt írta csütörtökön a honlapján az Energiaklub nevű civil szervezet, amely szerint ez a Norvég Alap miatti állami zaklatás második felvonása. A civilek annyit tudtak kihúzni a navosokból, hogy ismeretlen tettes ellen folyik vizsgálat, aminek eredményessége érdekében meg kell vizsgálni egy, norvég, izandi és lichtensteini támogatásból megvalósult projektet. A pénzügyőrök el is vitték a "Klímaválasz – Kapacitásfejlesztés a helyi klímaadaptációért" nevű projekt összes szerződését és számláját. 

A 2016 áprilisában lezárult, egy éves projektet az Energiaklub szerint a civil szervezet négyhavonta beszámolt a támogatást kezelő szervezetnek Regional Environmental Center nevű nemzetközi szervezetnek, amely az összes beszámolót rendben találta. 2016 szeptemberében pedig egy nemzetközi auditor részletekbe menő vizsgálatot hajtott végre a projektben részt vevő szervezeteknél, melynek során az Energiaklub információi szerint mindent rendben találtak.

A házkutatás elrendeléséről szóló határozattal kapcsolatban az Energiaklub panaszt nyújt be az illetékes hatóságnál.

Az Energiaklub az egyik legfontosabb, energetikával és klímaváltozással foglalkozó civil szervezet Magyarországon, amely többek között a paksi atomerőmű bővítésének egyik leghangosabb kritikusa. Ez a civil szervezet is azok között a szervezetek között volt, amelyeket Orbn Viktor kérésére hónapokig zaklatott a Kehi anélkül, hogy visszaélést találtak volna. Az Energiaklubnál már a NAV is vizsgálódott korábban, de a 2015 januárjában indult vizsgálat nem talált semmi büntetendőt.