Viola
-5 °C
-2 °C

Paks II még nincs, de a beszállítók már szervezkednek

2017.02.03. 07:53

Bizony ritkán (bár egyre sűrűbben) éri az a megtiszteltetés hazánkat, hogy olyan világpolitikai figura látogat el hozzánk, mint Vlagyimir Putyin, úgyhogy ilyenkor érdemes nagy dolgoknak történniük az országban, főleg olyanoknak, amiknek közük van Oroszországhoz. Hál'Istennek történt is ilyen, például

a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Iparkamarán belül már meg is alakult a Paks II beruházás leendő beszállítóinak szekciója.

Igaz, ahogy Orbán Viktor mondta a Putyinnal közös sajtótájékoztatón, eddig a Paks II-t még senki se látta, mert egy kapavágás sem történt még, viszont az MKIK magyar-orosz tagozata nem akar lemaradni semmiről, így ünnepélyesen szervezkedni kezdett a beruházás körül.

A Magyar Idők tudósításából az sajnos nem derül ki, hogy magyar részről milyen cégekkel alakult a Paks II szekció, orosz részről viszont az AO Atomprojekt nevű szentpétervári tervezőiroda vezetője, Alekszandr Kazarin nyitotta meg a szekciót. Ez a cég az orosz állami atomenergiai vállalat és paksi főhitelező Roszatom egyik régi partnere, Kazarin pedig azt mondta Budapesten, hogy ha meglesznek majd az EU-s engedélyek, a tervezőcég már a lehető legkorábbi munkálatokba szeretne bevonni magyar vállalatokat.

A szekció egyelőre a tervek szerint csak a helyzetet méri fel és tájékoztatást kér majd a kormánytól, hogy hogyan is áll a projekt - ami csütörtök óta lehet,  hogy teljes egészében orosz hitelből valósul majd meg. Tóth Imre, az MKIK magyar–orosz tagozatának tiszteletbeli elnöke emellett a Roszatommal és az orosz kamarával tárgyalna, és elgondolkodna az orosz-magyar cégek alapításán is. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!