Újra tárgyalunk a Déli Áramlatról

2017.06.02. 16:43

Magyarország, Oroszország és Szerbia felújítja a tárgyalásokat a Déli Áramlat korábbi nyomvonalát részben követő, de annál kisebb kapacitású gázvezeték megépítéséről, írja az MTI Szijjártóra hivatkozva. Ez az a projekt, amit Orbán Viktor ellenzékben még

hazaárulásnak tartott,

de miniszterelnökként már nagyon megszerette pontosan ugyanazt. 

Szijjártó egyébként épp a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon járt, ahol az orosz és a szerb illetékesekkel egyeztetett erről miniszteri szinten. Szerinte az az érdekünk, hogy minél több helyről jöjjön hozzánk a gáz. 

Mondjuk ez a kisebb Déli Áramlat is ugyananúgy orosz gázt hozna. A különbség a méreteken túl annyi lenne, hogy Oroszországból nem közvetlenül Bulgáriába menne a vezeték, hanem Törökországon is kereesztül menne, miután újra jóban van a két illiberális ország lényegében leválthatatlan vezetője. 

"Az Európai Unió kezében semmifajta reális ellenérv nem lehet egy ilyen gázvezetékkel szemben, mégpedig azért, mert a Déli Áramlattal szemben korábban hangoztatott aggályok ugyanúgy elmondhatók lennének az Északi Áramlat-2-vel szemben is. Az Európai Bizottság ezeket az aggályokat mégsem sorolta fel" - háborgott most Szijjártó. 

Arról is beszélt, hogy az energiabiztonsági helyzetünk is az EU hibája. Szerinte azért állunk kifejezetten rosszul, "mert az Európai Unió nem volt képes kikényszeríteni az interkonnektorok megépítését", vagyis sok helyen hiányoznak a tagállamok gázvezeték-rendszerét összekötő kapcsolatok.

Az oroszok és a törökök a Török Áramlat építését már el is kezdték, nekünk pedig eddig csak látványos Putyinhoz dörgölőzésként, és diplomáciai kudarcként maradhatott emlékzetes a 2014-ben megfeneklő Déli Áramlat-projekt.