Lefejezték a Paks 2 projektcsapatot

2017.06.30. 14:06

Süli János, a Paks 2-ért felelős új miniszter egyik első lépéseként szinte mindenkit kirúgott Paks 2 projekttársaság vezetéséből, élükön Bán Tamás vezérigazgatóval, írja az MTI.

Természetesen ezt hivatalosan szebben kell mondani, Süli például arról magyarázott, hogy "más típusú szakértelemre" van épp szükség, mert pillanatnyilag a projekt egy új szakaszába érkezett, az MTI híradásában nem részletezve, hogy mégis mennyiben különbözik ez a szakasz az egy hónappal ezelőtti állapottól.

Mindenesetre úgy alakult, hogy pont nincs meg a régi vezetőség döntő részének a szükséges szakértelme ehhez a fontos szakaszhoz, tehát eszerint súlyosan hibázott Orbán Viktor, aki egyébként kinevezte az alkalmatlannak bizonyuló figurákat

Az új vezér Lenkei István lett, aki annyi támpontot adott, hogy "célja, hogy a projekttársaság ne passzív megrendelői szerepet töltsön be, hanem formáló, aktív, cselekvő partner legyen". Illetve ő majd azt várja a munkatársaitól, hogy ellenőrizzék le, hogy tényleg teljesülnek-e a biztonsági feltételek, a szakmai és a gazdasági követelmények.

Az igazgatóság elnöke Mészáros György lesz, aki az elhangzottak szerint komoly vezetői tapasztalattal rendelkezik, 2000-től két éven át a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatósági elnöke volt.  Mészáros a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a most felálló stáb, beleérve Süli János minisztert, a szakmaiság mellett olyan bizalmi légkört alakított ki, amely garanciát jelent a két erőművi blokk megépítése hatalmas feladatának sikeres megvalósításra.