MVM: Nem is titkolóztunk Paks földrengésmentességéről

2017.07.11. 09:56

Sosem titkolóztak a paksi atomerőmű földtani vizsgálatairól, a Paks II. telephelye pedig teljesen alkalmas arra, hogy ott atomerőmű épüljön – így reagált az MVM Paks II. projekttársaság az Átlátszó.hu-n hétfőn megjelent hírre, miszerint a cég megpróbálta volna eltitkolni, hogy a meglévő paksi erőmű és a bővítésre kijelölt terület nem földrengésmentes. 

A Paks II.-t építő cég szerint sosem volt titok, hogy „aktív vető” húzódik az erőmű telephelye alatt, erről lakossági fórumokon és tudományos konferenciákon is beszéltek, illetve nyilvánosan elérhető dokumentumokban is olvasni lehet róla. Ez viszont a cég szerint nem kérdőjelezi meg a telephely alkalmasságát.

Ez akkor lenne veszélyes, ha a vetőről bebizonyosodna, hogy képes szignifikáns és maradó felszíni elmozdulást létrehozni, de a széles körű vizsgálatok kimutatták, hogy nem tud

 – írja a cég. Ami a Paks II. földtani vizsgálatait illeti, az MVM Paks II. közleménye szerint 2014 óta szeizmikus vizsgálatokat, mélyfúrást, sekélyfúrást, műholdas vizsgálatokat, árkolást és sok egyéb vizsgálatokat végeztek, ezek eredményeit pedig nyilvánosan elérhető dokumentumokban és nyilvános fórumokon meg is osztották. Az új paksi blokkokat pedig a helyi földtani jellemzőkhöz tervezik, hogy kibírja a százezer évente visszatérő földrengést. „A program keretében megállapításra kerültek a telephelyre jellemző, 100.000 évente visszatérő földrengés jellemzői: a vízszintes talajfelszíni gyorsulás 0,34 g-re adódott, ez lesz az új blokkok méretezési alapja. Ez kellően robusztus szerkezetet eredményez ahhoz, hogy egy földtani eredetű kezdeti eseménynél a létesítmény biztonsága biztosítható legyen.”

Az atlatszo.hu cikke valótlan képet fest mind az engedélyezési eljárásról, mind pedig a telephelyvizsgálat eredményeiről. A Paks II. projekt a legszigorúbb nemzetközi előírásokkal, ajánlásokkal összhangban valósul meg” – írja az MVM Paks II.