Egy kiszivárgott NFM-jelentés szerint a vezetékes víz negyede elfolyik a hálózatból

D MTI20120612289
2017.07.31. 10:40

A vezetékes víz negyede elfolyik az elöregedett víziközmű-hálózatból – állapította meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kiemelt Közszolgáltatások Főosztályának kiszivárgott jelentése, amiről az Inforádió.hu számolt be. A legsürgetőbb javítások is 3000 milliárd forintba kerülnének.

Kovács Károly, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke elmondta, hogy a jelenségnek két oka van. Egyrészt a csővezeték-hálózat állapota folyamatosan romlik, másrészt az értékesített víz mennyisége csökken. Mivel a rendszer hatékonysága csökkent, ezért a víztermelés, -tisztításhoz és szállítás többe kerül az energiaveszteség miatt az üzemeltetőnek, a gyakoribb meghibásodások pedig a hibaelhárítás költségeit növelik.

„A vízvezeték-hálózat, a vízellátó-rendszer közel felét a 60-as 70-es években fektetett azbesztcement csövek teszik ki - amelyek az építésükkor tervezett és várható élettartamuk vége felé közelednek - kora lassan már az 50 évet eléri” - mondta Kovács, aki azt is elmondta, hogy a csövek egy-két évtizeden belül érnek az élettartamuk végére, tehát cserére lesz majd szükség.

Ez elég sokba fog kerülni, ugyanis a vízvezetékhez az utat fel kell bontani, és egy-másfél méter mélyre le kell ásni, adott esetben a forgalmat is terelni kell, esetleg talajvizet süllyeszteni, ez így összesen pedig több tízezer milliárd forintba kerülhet majd, de a rendszer jelentős hányada már a közeljövőben felújításra szorul.

Kovács szerint ha a közeljövőben nem emelik meg a vízdíjakat, akkor állami vagy önkormányzati forrásokra lesz szükség a felújítások költségeinek fedezésére. A szakember szerint a viszonylag sürgősen elvégzendő beruházások összeértéke 3 ezer milliárd forint körül van, miközben a víz- és szennyvízszolgáltatás árbevétele évente körülbelül 250 milliárd forint. „Még ha ezt tíz évre el is osztjuk, akkor is éves szinten 300 milliárd forintra lenne szükség, ami meghaladja a teljes víziközmű-szolgáltatás éves árbevételét” - mondta Kovács Károly.