A klímák miatt megint rekordközelben van az áramfogyasztás az országban

2017.08.02. 13:35

Továbbra sem dőlt meg az országos áramfogyasztási rekord, de ha tartós lesz a hőség, akkor a csúcsterhelés megközelítheti a júniusi szintet - közölte szerdán a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI megkeresésére.

A cég tájékoztatása szerint a keddi fogyasztási csúcsérték 6040 megawatt (MW) volt, míg az idei nyári legmagasabb érték 6357 megawatt, amit június 28-án mért a Mavir. Az eddigi nyári rekord csúcsterhelést 2015-ben regisztrálták, akkor július 8-án a rendszerterhelés elérte a 6457 megawattot.

A nagy hőség ellenére azért alacsonyabb a terhelés, mert a nyári szabadságok miatt kisebb az áramfogyasztás, másrészt több nagyfogyasztó is ilyenkorra időzíti a karbantartási munkálatokat, ami enyhíti a rendszer terhelését.

A korábbi években mindig magasabb téli és alacsonyabb nyári csúcsterhelés az elmúlt időszakban egyre inkább megközelítette egymást. A Mavir 2015-ben tapasztalta először, hogy a nyári rendszerterhelés értéke meghaladta a téli csúcsértéket, ennek oka főleg az, hogy egyre több a klímával felszerelt ingatlan az országban.