Már a Paks III-ról gondolkodna a bővítés minisztere

2017.10.05. 12:57

Nem azt kellene mérlegelni, hogy megépítsék-e a Paks II atomerőművet, hanem hogy tervezzenek-e még ennél is több új blokkot Paksra - erről beszélt csütörtökön Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter.

Süli a kormány kedvenc agytrösztje, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konferenciáján beszélt arról, hogy 2030-ra, az elöregedő erőművek leállása miatt a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító előrejelzése szerint 5000 megawatt teljesítményhiány lesz a magyar rendszerben, ezért kellene elgondolkodni a Paks II utáni bővítéseken is. 

Az éppen aktuális bővítésről a miniszter azt mondta, a beruházást vizsgáló európai uniós eljárások, illetve előírások miatti 22 hónapos csúszást próbálják megfelelő szervezéssel lerövidíteni. A tervek szerint januárban megkezdik a felvonulási épületek kivitelezését, a szükséges engedélyek kiadása után pedig 2020-ban indulhat a két új atomerőművi blokk építése, amelyek közül az elsőt 2026-ban, a másikat 2027-ben szeretnék átadni.