Elkezdjük lehívni a paksi orosz hitelt

2017.11.07. 12:49

Aszódi Attila, paksi bővítésügyi államtitkár bejelentette, hogy elkezdik lehívni a titkos feltételrendszerű orosz hitelt, és el is kezdik visszafizetni belőle az oroszokat, pontosabban a fővállalkozót, írja az MTI. 

A paksi bővítésügyi miniszter, Süli jános ugyanis leokézta a kifizetések elkezdését.  Első körben 98 millió eurónyi (nagyjából 30 milliárd forintnyi) fővállalkozói számlát fogunk visszatutalni. Illetve csak részben visszautalni, ennek csak 80 százaléka orosz hitel, 20 százaléka magyar költségvetési pénz. Itt olvashat arról, hogy  miez az egész és miért félő, hogy nem térülhet meg az óriásprojekt, még a durva késésések és égbekiáltó lopások elhagyásával se. Kivéve persze, ha 30 év múlva iszonyatosan drága lesz az áram, abban az esetben okosan döntöttük.  

A beruházás becsült költsége csúszások nélkül nagyjából 12,5 milliárd euró (3750 milliárd forint), ebből elvileg 10 milliárd eurót Oroszország ad kölcsön 30 évre a magyar államnak. Összehasonlításképpen, amikor államosították a magyarok magánynyugdíjpénztári megtakarításiat, az 3 ezer milliárd forint volt.

Nyizsnij Novgorodba és Moszkvába megy a pénz

A Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergetikai Tervező Iroda (Inzsinyiringovaja Kompanyija Atomenyergoprojekt - AO NYIAEP), a moszkvai székhelyű Atomerőmű Építő Export Vállalat (Atomsztrojexport - AO ASZE) és az orosz fővárosban található Atomenyergoprojekt részvénytársaságokból (AO AEP) álló vállalati egyesülés magyarországi képviseletének a feladata, hogy megszervezze a paksi atomerőmű két új energiablokkjának megépítéséről szóló szerződéssel kapcsolatos munkálatokat.

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és a Roszatom leányvállalata, a Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergetikai Tervező Iroda (AO NYIAEP) tavaly decemberben írta alá a három megvalósítási szerződést. Az egyik az erőmű tervezésére és építésére, a másik a jövőbeni működtetés és karbantartásra vonatkozó feltételeket rögzíti. A harmadik az üzemanyag-ellátást és a kiégett üzemanyag kezelését határozza meg.

Közben Finnországban már elkezdett építeni egy egészen hasonló erőművet a Roszatom. Ez már a kezdetekkor jelentős csúszást szenvedett, a finn biztonsági szabályoknak ugyanis csak komoly nehézségekkel tudnak megfelelni a "majd lepapírozzuk"-típusú mentalitással működő orosz mérnökök. A finn megrendelőcégnél egyéb problémákra is panaszkodtak, ezek tanulságairól itt olvashat bővebben.