Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Süllyed a paksi atomerőmű, a minisztérium szerint nem kell félni

2018.01.08. 11:38

A paksi atomerőmű IV. blokkjának élettartam-hosszabbítási engedélyének indoklásában  épületsüllyedést mérő eljárások pontosítására szólította fel a paksi atomerőművet az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). Az biztos, hogy a IV. blokk süllyed, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora mértékben, és hogy ez hogyan érinti majd a IV. blokk mellé építendő új blokkot – írja a Népszava.hu.

Az OAH a IV. blokk engedélyezési folyamatában túl általánosnak ítélte az atomerő süllyedésméréssel kapcsolatos módszereit, de a paksiak októberben ígéretet tettek a pontosításra, így a hivatal megadta az engedélyt az élettartam-hosszabbításra, így a blokk 2037 végéig tovább üzemelhet.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen mértékben süllyed a IV. blokk vagy akár a teljes atomerőmű, mennyire dől a reaktortartály és mindez mekkora eltérés az előrejelzésektől, viszont Tóth Bertalan MSZP-s képviselő nemrég írásos kérdéseket tett fel Seszták Miklósnak és Süli Jánosnak. Konkrétan arra kérdezett rá, hogy

  • miért és mekkora mértékben süllyed a paksi atomerőmű IV. blokkja, milyen szintet várnak 2025-re, és hogy  mennyi a még biztonságos érték, illetve mit lehet tenni a folyamat lassítása érdekben,
  • illetve, hogy az V., VI. blokk építési munkálatai milyen hatást gyakorolhatnak a IV. blokk süllyedésére.

A fenti kérdéseket múlt héten az Index is feltette az illetékeseknek, választ azonban öt nap alatt sem kaptunk.

Most, a Népszava cikkének megjelenése után azonban közleményt adott ki az NFM. Ebben azt írják, "rémhírterjesztés folyik." Szerintük a paksi atomerőmű negyedik blokkjának mozgása "ismert és ellenőrzött folyamat, a biztonságos működést a legkisebb mértékben sem veszélyezteti, felgyorsulásával az atomerőmű bővítése miatt sem kell számolni."

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt írta, hogy az építmények súlya a talaj összenyomódását okozza, süllyedésük nem szokatlan jelenség, annak mértéke az idővel arányosan csökken. A prognosztizált süllyedésnek nincs olyan hatása, amely veszélyeztetné a blokk nukleáris biztonságát.