Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Leáldozóban a nukleáris energiatermelés Európában

2018.05.04. 18:32

Kijött az Eurostaton, hogy 2016-ra az uniós államok felében van atomerőmű, ezek az európai áramtermelés negyedét adják. Döntően Franciaországnak köszönhetően, ahonnan az EU nukleáris áramtermelésének a csaknem fele, 48 százaléka jön. 

Ezzel együtt azonban lassan 15 éve szorul vissza az atomenergia a kontinensen, 2004 óta csaknem 17 százalékkal csökkent az atomerőművek összesített teljesítménye. 

Az egyes országok ezzel együtt elég ellentétes utakat járnak be az atomenergiával kapcsolatban, Litvánia például 2009-ben bezárta az egyetlen, csernobili típusú, szovjet tervezésű atomerőművét. De 2009 óta Németországban vagy Csehországban is érdemben kevesebb áram jön már ilyen forrásból. Ezzel szemben mondjuk Svédországban vagy Spanyolországban például 18, illetve 11 százalékkal növelték a termelést.

2.png

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?