Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

64 milliárdba került az államnak az Égáz-Dégáz

2018.08.03. 12:30

Kiderült, mennyi pénzbe került a magyar államnak, hogy megvásárolja az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.-t és ezzel gyakorlatilag befejezze a magyar földgázpiac államosítását. A G7.hu szúrta ki a céget az államnak eladó francia  Engie (korábban GDF), hogy a 23 ezer kilométernyi magyarországi gázvezeték-rendszert fenntartó cégért 147 millió eurót, vagyis 47 milliárd forintot kapott a magyar államtól, amely átvállalta a cég adósságait is, így összesen 64 milliárd forintba került az üzlet. 

Az államosítást tavaly jelentették be és idén év elején zárták le az üzletet, a felvásárló állami közműholding, a Nemzeti Közművek Zrt. viszont nem volt hajlandó elárulni, hogy mennyiért is vették meg az Égáz-Dégázt. Ahogy azt korábban írtuk, a kormányzati előterjesztésben 2015-ben még 80-85 milliárd forintos árral számoltak, a G7 pedig úgy tudja, az NKM-nél kifejezetten büszkék arra, hogy sikerült lealkudni az árat. 

Nem ez volt amúgy a legdrágább energetikai államosítás, az EDF Démászért tavaly 121 milliárd forintot fizetett az állam.