64 milliárdba került az államnak az Égáz-Dégáz

2018.08.03. 12:30

Kiderült, mennyi pénzbe került a magyar államnak, hogy megvásárolja az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.-t és ezzel gyakorlatilag befejezze a magyar földgázpiac államosítását. A G7.hu szúrta ki a céget az államnak eladó francia  Engie (korábban GDF), hogy a 23 ezer kilométernyi magyarországi gázvezeték-rendszert fenntartó cégért 147 millió eurót, vagyis 47 milliárd forintot kapott a magyar államtól, amely átvállalta a cég adósságait is, így összesen 64 milliárd forintba került az üzlet. 

Az államosítást tavaly jelentették be és idén év elején zárták le az üzletet, a felvásárló állami közműholding, a Nemzeti Közművek Zrt. viszont nem volt hajlandó elárulni, hogy mennyiért is vették meg az Égáz-Dégázt. Ahogy azt korábban írtuk, a kormányzati előterjesztésben 2015-ben még 80-85 milliárd forintos árral számoltak, a G7 pedig úgy tudja, az NKM-nél kifejezetten büszkék arra, hogy sikerült lealkudni az árat. 

Nem ez volt amúgy a legdrágább energetikai államosítás, az EDF Démászért tavaly 121 milliárd forintot fizetett az állam.