Népszava: Akár 2032-ig is csúszhat a Paks II átadása

2018.11.12. 09:31

Egyre jobban csúszik a Paks II átadásának nem hivatalos céldátuma - írja a Népszava. A lap szerint paksi szakemberek közül sokan látják úgy, hogy nem lesz tartható a 2026-27-es átadás, ha viszont 2032-ig csúszna az új blokkok tényleges üzembe helyezése, akkor nem bővülne a paksi atomerőmű, az új blokkok csak kiváltanák a fokozatosan leállításra kerülő, most is üzemelő blokkokat. 

A kormány négy évvel ezelőtt még 2023-as átadásról beszélt, a gigaberuházást a kormány részéről menedzselő Aszódi Attila államtitkár és Süli János miniszter pedig 2026-27-es átadásról beszél egy ideje. Süli a bővítésért felelős miniszterként adott első nyilatkozatában azt mondta, hogy a 2026-os céldátumra kész lesz az új erőmű, bár ekkor már 22 hónapos késésben volt a projekt megvalósítása, ami miatt már tárgyaltak is a hitelszerződés módosításáról az orosz féllel. 

A bővítés csúszása Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin szeptemberi találkozójának is központi témája volt, a Népszava szerint pedig a tárgyalásokon Orbán "elengedte" a megszabott határidőket. A késésért amúgy a lap szerint leginkább a beruházó Roszatomot terheli a felelősség, amelynek tervei és kérelmei nem feleltek meg az uniós elvárásoknak, ezért azokat az engedélyező Országos Atomenergia Hivatal rendre visszadobta. A kormányzati kommunikáció szerint az a baj, hogy az oroszok nem ismerik a brüsszeli bürokráciát, ezért adnak be az EU-s elvárásoknak nem megfelelő terveket, ez azonban annyira nem hihető, hiszen a cég például már évek óta fejleszt egy atomerőművet Finnországban. 

Szakemberek a 22 hónapos helyett már 30 hónapos csúszásról beszélnek,

ami 2027-28-as átadást jelentene. A lap szerint viszont egyre kevésbé kizárható, hogy végül 2032-re csúszik az átadás, ami azért lenne kellemetlen, mert 2032-től évente le kell állítani a paksi erőmű már most működő blokkjait. Ebben az esetben nem paksi bővítésről, hanem a régi blokkok kiváltásáról lenne szó.

Aszódi Attila
Aszódi Attila
Fotó: Marjai János / MTI

Aszódi Attila a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár mindenesre a lap kérdésére kizártnak nevezte, hogy 2032-ig csússzon a Paks II projekt, szerinte tartható a 2026-27-es átadás. A kérdésre, hogy mégis mit szólna ahhoz, ha mégis 2032-re készülnének csak el az új blokkok, azt mondta, a lényeg, hogy a lehető legjobb minőségű erőmű épüljön, ami legalább az évszázad végéig biztonságosan termeli majd az energiát.