Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Szénerőműveket venne a Greenpeace

2018.12.03. 11:57

Hétmilliárd eurót szeretne összekalapozni a Németországi Greenpeace Energy, hogy megvegye az RWE Észak-Rajna Vesztfáliában lévő lignitbányáit és szénerőműveit - írja a Napi.hu. A nemzetközi környezetvédő szervezethez kötődő, szövetkezeti formában működő energiacég persze

nem üzemeltetni szeretné az erőműveket, hanem teljesen bezárni őket és megújuló energiát adó erőműveket telepíteni a helyükre. 

A terv szerint a Greenpeace Enegry 2020-ra megszerezné a tartomány összes lignitbányáját és szénerőművét, 2025-ra pedig leállítaná az összeset, hogy egy összesen 8,2 GW-os szél- és napenergiás erőműparkot tenne a helyére, amelyeket energetikai szövetkezetek formájában tervez üzemeltetni. Ha megvalósulna, ez lenne Európa legnagyobb ilyen projektje. 

Hambach lignitbánya
Hambach lignitbánya
Fotó: Michael Gottschalk / Getty Images Hungary

A hétmilliárd euróból a Hambach-bánya és a tartomány 6 legrégebbi és legkevésbé hatékony szélerőmű-blokkjának megvásárlása és leállítása kerülne a legkevesebbe, mindössze 384 millió euróba, a többi pénz a nap- és szélerőművek telepítésére menne el. És hogy honnan lenne a pénz? Állampolgári és vállalkozói részvételből, vagyis adományokból. Azt egyelőre nem tudni, hogy az RWE, a tartomány vagy, a helyi önkormányzatok vagy a munkások mit gondolnak az ötletről, ezeket a szereplőket egyelőre még csak felkérte a tárgyalásra a Greenpeace Energy.