Katar kilép a nemzetközi olajkartellből

2018.12.03. 10:39

Katar januárban kilép a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetétől (OPEC) - jelentette be Szaad al-Kaabi, Katar új energiaügyi minisztere hétfőn tartott sajtótájékoztatóján.

Katar 1961 óta tagja a nemzetközi olajkartellből, de a tagállamok közül az egyik legkisebb olajkitermelő, míg a cseppfolyósított földgáz esetében a világ legnagyobb exportőre. Az ország továbbra is folytatja a kőolaj kitermelését, de a jövőben a gáz kitermelésére összpontosítja erőfeszítéseit, al-Kaabi szerint ez szolgálja az ország nemzetközi szerepének megerősítését és hosszú távú stratégiáját . A katari vezetés hétfő reggel tájékoztatta a döntésről az OPEC-et.

A  katari energiaügyi miniszter azt mondta, a döntésnek nincs köze ahhoz, az OPEC de facto vezetőjének számító Szaúd-Arábia, valamint Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom tavaly június 5-én bojkottot hirdetett Katarral szemben. Az emírséggel folytatott diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatait arra hivatkozva szakították meg a szomszédai, hogy az terrorista szervezeteket pénzel. Katar tagadja, hogy radikális iszlamista szervezeteket támogat, és azzal vádolja riválisait, hogy az uralkodó ász-Száni családot akarják elűzni a hatalomból.

Hatalmas földgázvagyonának köszönhetően Katar a világ egyik leggazdagabb országává vált, átalakította gazdaságát és jelentős erőfeszítéseket tett a jóléti állam kiépítésére. A katari állami olajvállalat azt tervezi, hogy 2024-re évi 110 millió tonnára növeli földgáz-kitermelését a jelenlegi 77 millióról.