Stefánia
0 °C
3 °C

17 napelemparkot létesít egy holland cég, a magyar piac élére törnek

2019.01.22. 09:47

Összesen 11,5 megawatt (MW) naperőművi kapacitás magyarországi megépítését jelentette be a holland Photon Energy, amely a projekt finanszírozására a K&H Bankkal kötött 15 éves futamidejű megállapodást. A beruházás során 17 napelemparkot létesít a cég Fertődön, Tiszakécskén és Almásfüzitőn – írja a Magyar Idők.

Clemens Wohlmuth, a Photon Energy pénzügyi vezetője a lapnak elmondta, a cég célja 2020-ig legalább 50 MW összteljesítményű napelemes áramtermelő üzembe helyezése, valamint piacvezető pozíció elérése Magyarországon (Csehországban már piacvezető pozíciót ért el az üzemeltetési és karbantartási üzletáguk).

A holland cég 2017-ben alapított leányvállalatot Magyarországon. Tavaly év végén jelentették be, hogy 28, jelenleg épülő napelempark üzemeltetését és karbantartását vállalták el Monorierdőn. Ennek a parknak a teljes kapacitása 15,3 MW, de a cég további nyolc, saját tulajdonú fotovoltaikus áramtermelőt is épít, amik a tervek szerint ez év második negyedévétől kezdenek üzemelni.

A Monorierdő melletti 36 létesítmény 26,8 MW-jának üzemeltetése egyelőre a második helyre elég a magyar piacon, és arra lehet számítani, hogy ha lesz is helycsere az élen, gyakori lehet majd a helycsere a dobogón, ugyanis a magyar MVM például 110 naperőművet tervez építeni a közeljövőben, több mint 100 MW beépített össz­teljesítménnyel, és a MET-csoport is összesen 50–100 MW beépített teljesítményű napelempark létrehozását célozta meg Magyarországon.

A napelempark mostanában nagyon divatos beruházás az energetikában, ennek magyarországi helyzetéről ebben a cikkben írtunk.