Átütemezné a kormány a paksi orosz hitelt

2019.01.25. 15:09

Mivel a korábbi uniós vizsgálatok elhúzódtak, most folynak az egyeztetések az orosz-magyar hitelszerződés átütemezéséről - ezt mondta pénteki sajtótájékoztatóján Süli János. A paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter azt is elmondta, hogy a módosított szerződést az Országgyűlésnek kell majd jóváhagynia.

A Portfolio.hu cikke szerint ha nem sikerül a hitelt átütemezni, akkor a magyar államnak vélhetően milliárdokat kellene fizetnie az oroszoknak amiatt, hogy az erőmű építésének előkészítése közel két éves csúszásban van. A két új blokkot eredetileg 2025-ben és 2026-ban tervezték átadni, ám a csúszás miatt ez esélytelennek látszik, Süli János legutóbb azt ígérte, hogy 2032-ig biztos átadják az erőműveket. A 10 milliárd eurós orosz hitelt viszont a jelenlegi feltételek mellett 2026-tól akkor is törleszteni kell, ha a blokkok még nincsenek készen. 

A tárca nélküli miniszter a pénteki rendezvényen azt is elmondta, a paksi erőmű létesítési engedélykérelmét akkor adják majd be, ha az biztosan alkalmas lesz az engedélyezésre, így konkrét időpontot nem kívánt mondani.