Jávor: Kifizettetheti a Roszatom, ha a magyarok hibájából csúszik a Paks 2

2019.03.29. 16:01

Csütörtökön nyilvánosságra hozta a Paks II. Zrt. az új paksi atomerőmű építéséről szóló, öt évvel ezelőtt a Roszatommal kötött szerződéseket, miután azt sikeresen kiperelte a cégtől a Hvg és Jávor Benedek, a Párbeszéd EP képviselője. Jávor mostanra átfutotta a dokumentumokat és egy Facebook videóban számolt be arról, hogy egyelőre miket talált. 

Az egyik legfontosabb észrevétel a szerződéssel kapcsolatban az, hogy Jávor szerint abból kiolvasható, hogy ha a magyar fél hibájából csúszik az erőmű építése vagy megnőnek a költségek, az orosz fél azt a magyar félre terhelheti. Mindez ellentmond annak, amit a kormány képviselői hangoztattak, miszerint fix áras szerződést kötöttek az orosz Roszatommal. Legutóbb például Aszódi Attila, idén év elején menesztett paksi bővítésért felelős államtitkár mondta ezt az Indexnek adott interjújában:

Mi kulcsrakész projektre kötöttünk fix áras szerződést. Ha a tervezésre, engedélyeztetésre a fővállalkozónak több időre van szüksége, az nem indokolja, hogy drágább is legyen a projekt. [...] Ha nem kérünk mást, mint ami a szerződésben szerepel, akkor a megvalósítási kockázat a Roszatomé. 

Mindez azért érdekes kérdés, mert már most is úgy három éves csúszásban van az erőmű építése, Jávor szerint pedig a szerződés emiatt a kitétel miatt nem védi kellőképpen a magyar fél érdekeit. 

Jávor szerint az is kiderül a szerződésből, hogy a Roszatom az erőmű felépítése után mindössze három évre vállal általános garanciát. Igaz, az erőmű egyes elemeire a most nem nyilvánosságra hozott mellékletekben megállapíthatnak részletszabályokat.