Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Két paksi blokk is leállt

2019.05.24. 15:06

Szombaton a tervezett éves főjavítás miatt teljesen leállították a paksi atomerőmű második blokkját, azonban csütörtökön egy nem tervezett karbantartási munka miatt a harmadik blokk termelését is le kellett állítani.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közleménye szerint kedden a harmadik blokkból az ún. szabályozó és biztonságvédelmi rendszer működésének hibájáról érkezett jelzés, és bár emiatt nem feltétlenül kellett volna leállítani az erőművet, a további ellenőrzések és hibajavítás elvégzése érdekében a leállítás mellett döntöttek.

Az ellenőrzés, a szükséges próbák és tesztek után a közlemény szerint hétvégére állhat vissza a normális szintre a harmadik blokk áramtermelése. A Portfolio.hu azt írja, hogy a 2. és a 3. blokk kiesésével előre láthatólag hétvégéig a Paksi Atomerőmű áramtermelése a szokásosnak mindössze a fele, kevesebb mint 1000 MW lesz. Ez egyben azt is jelenti, hogy

a magyarországi áramfogyasztásnak jelenleg több mint 50 százalékát importból kell fedezni.

A  paksi atomerőmű negyedik blokkjának tervezett, 2019-es javítása egyébként április elején ért véget, emiatt az a blokk   február 4. és április 3. között nem üzemelt.