Eladná magyar cégeinek egy részét az E.ON

GettyImages-1040950144
2019.06.25. 11:43

Eladná magyar és cseh áramszolgáltató üzletének egy részét az E.ON  - írja a Reuters. A német energetikai cég azért szabadulna ezektől a leányvállalataitól, mert attól tart, hogy enélkül az Európai Bizottság versenyjogi részlege megvétózza, hogy az E.ON megvásárolja riválisa, az Innogy hálózati és kiskereskedelmi részlegét. Az Innogy Magyarországon az Elmű-Émász tulajdonosaként van jelen. 

A tranzakció, ami miatt az E.ON eladná magyar áram-kiskereskedelmi üzletágát, a Reuters szerint az energiaipar legnagyobb legnagyobb átalakulását jelentené a fukushimai atomkatasztrófa óta. Az Innogy jelenleg az RWE tulajdonában van, amely megtartaná a cég megújuló energiával foglalkozó részlegét, ezzel a harmadik legnagyobb megújulós cég lenne Európában. Az E.ON pedig a hálózati és kisker szektorban lenne Európa vezető energetikai cége, ha azt a saját hálózatával integrálná. Ez az átalakulás viszont nem kerülte el az Európai Bizottság figyelmét, amely elég komolyan veszi, hogy ne alakuljanak ki túl nagy piaci hatalommal bíró monopol szereplők az unióban. 

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint viszont az, ha az E.ON megszabadul cseh és magyar áramszolgáltatásának egy részétől, valamint eladja a kiskereskedelmi gáz üzletágának egy részét Csehországban és a németországi elektromos autókat töltő állomásait, az már elég lesz ahhoz, hogy az EB leokézza az Innogy megvásárlását. Brüsszelben szeptember 20-ig döntenek az ügyről. 

(Borítókép: picture alliance / Getty Images)