Eladja az állam a biztonsági gáztárolót

2019.08.01. 10:34

Eladja a magyar állam a stratégiai földgáztárolást végző MMBF Földgáztároló Zrt.-ben lévő többségi tulajdonát – írja a Népszava. Az eddigi kisebbségi tulaj, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) 19,9 milliárd forintot fizet az állami tulajdont kezelő Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) az 51 százalékos állami részért. 

A lap szerint ez amolyan „félprivatizációt” jelent, mert az MSZKSZ félig-meddig államinak tekinthető, annak ugyanis olyan, állami cégek is tagjai, mint az MVM egyes vállalatai. Emellett szinte minden magyar cég tagja, amely kőolajjal vagy földgázzal foglalkozik, beleértve a szintén részben állami tulajdonú Molt, de ezenkívül az OMV-t, a Shellt vagy az Auchant is. Érdekes részlete az eladásnak, hogy

az MSZKSZ vezérigazgatója, Bártfai Béla az állami vagyonért felelős, így az MFB-t is felügyelő Bártfai-Mager Andrea férje.

A magyar állam az eladással bevételtől esik el, az algyői gáztároló ugyanis 2017-ben például 6 milliárd forint osztalékot osztott szét a tulajdonosai között, 2018-ban pedig a cég több mint 11 milliárd forint profitot hozott, igaz, ezt a tulajdonosok a vállalatban hagyták.  

Az algyői gáztároló 1,9 milliárd köbméter gáz tárolására alkalmas, amiből 1,2 milliárd köbméter az ország biztonsági gázkészleteinek tárolására szolgál. A tárolót a Mol építette még 2010-ben, majd megvásárolta az MFB egy titkos, de akkori hírek szerint akár 140 milliárd forintot is elérő összegért.