Érkeznek a bevándorlóknak szóló pénzügyi termékek

2022.11.26. 19:59
Mostanra a társadalmak szinte minden szegmense hozzáfér a saját igényeire szabott pénzügyi szolgáltatásokhoz, a bevándorlók is. Ez egyébként nem volt mindig így, de az elmúlt néhány évben főként a fintechcégek tevékenysége nyomán egyre több, nekik szánt megoldás jelent meg a piacon. De miért van ezekre szükség?

Röviden azért, mert a bevándorlók helyzete egyedi, sérülékenyek, amikor megérkeznek egy másik országba, ezért a szükségleteiknek a hagyományos pénzügyi szolgáltatások nem felelnek meg. Már amennyiben elérik azokat, hiszen a legnagyobb probléma, hogy a legtöbb pénzügyi szereplő az általa elvárt információk hiányában nem szívesen szolgálja ki őket. Ez üzleti szempontból érthető, de a közeg felelőssége az, hogy változtasson a status quón. Szerencsére ezen sokan dolgoznak, aminek fontosságára az ukrajnai helyzet is rámutat.

Miért nem a bankok szolgálják ki a menekülteket?

Ezt a folyamatot inkább a fintechek vezetik, a hagyományos pénzintézetek ritkán aktívak ezen a fronton. Ennek elsődleges oka, hogy utóbbiaknak sokkal többe kerülne egy bevándorlókra szabott számlacsomag fejlesztése, mint amennyi bevételt reálisan várhatnának attól. Nem meglepő módon nem a hazájukat elhagyó emigránsok kiszolgálásában van a nagy pénz. A kicsiért pedig inkább a fintechek hajolnak le, és közülük sem a nagyobbak.

Sokszor elhangzik, hogy a bankok jobbak a széles tömegek kiszolgálásában. Nagyobbak, pénzügyileg robusztusabbak, és nem utolsósorban szigorúbban vannak szabályozva. A fintechek ezzel szemben agilitásukból és innovativitásukból fakadóan az újszerű és digitális pénzügyi megoldások kínálatában jeleskednek. Bármennyire is leegyszerűsítő gondolat ez, nem alaptalan a felvetés.

Mitől lesz egy pénzügyi megoldás bevándorlóknak szóló termék?

Ezt a kérdést úgy tudjuk a legjobban megválaszolni, ha távolról közelítjük meg a felvetést. Hosszú évek alatt megszoktuk, hogy többnyire mind ugyanazt a szolgáltatást kapjuk a bankoktól. Vannak persze lakossági, kkv-s és nagyvállalati csomagok, ezeken belül érzékelhető valamennyi mozgástér, de a végtermék egy-egy szegmensben általában nagyon hasonló.

Holott egyáltalán nem muszáj elfogadni ezt a helyzetet. A fintechek régóta jeleskednek az olyan réspiacok kiszolgálásában, amelyek bár túl kicsik ahhoz, hogy óriási bevételt hozzanak, egy kisebb cégnek üzleti megtérülést és társadalmi értékteremtést tesznek lehetővé.

Igenis legyen Braille-írással ellátott bankkártya a gyengénlátóknak, pénzügyi biztonsági funkciókkal felszerelt bankszámla az Alzheimer-kórral küzdőknek, pénzügyi edukációs tartalmakat kínáló app a tinédzsereknek és automatikus megtakarítási számla a nyugdíjra készülőknek. Ugyanezen az elven alapszik a bevándorlóknak szánt pénzügyi megoldások köre is. A lehetőségek tárháza ebben a szegmensben szinte kifogyhatatlan, rengeteg módja van a hozzáadott érték teremtésének.

A kisebbség mellett álló többség

A terület egyik prominens szereplője a Majority. Az amerikai digitális bank az országba érkező bevándorlókat veszi célba digitális bankszámlájával és alkalmazásával. A szolgáltatás legfontosabb előnye rögtön a rajtnál realizálódik, mivel a regisztrációhoz nincs szükség amerikai társadalombiztosítási azonosítóra.

A legtöbb pénzügyi szereplőnél ez alapvető elvárás, vagyis a Majority rengeteg olyan embert szolgál ki, aki egyébként sehol nem tudna bankszámlát nyitni.

Az ügyfeleknek olyan funkciókat kínálnak, amelyek relevánsak számukra, és segítik őket a mindennapi életben: ingyen tudnak külföldre utalni, és alacsonyabb tarifák mellett indíthatnak nemzetközi hívásokat is. 

A vállalat modelljének másik erőssége, hogy felismerik az online és a fizikai világ ötvözésének fontosságát. Sok fintechcég elköveti azt a hibát, hogy mindent digitalizálni akar, és közben elfelejti, hogy az életünk lényegi része még mindig az offline térben zajlik. A Majority viszont érti az ügyfeleit, ezért például személyes közösségi eseményeket szervez nekik az általuk létrehozott helyi találkozási pontokon. Hasznos erőforrásokat és tanácsadást is kínál nekik, hogy támogatni tudja őket a költözéssel járó nehézségek leküzdésében. 

Szerencsére egyre több, hasonló irányt követő céget látunk. Ilyen például a szintén amerikai székhelyű TomoCredit, amely egészen új megközelítés alapján kínál hitelt a bevándorlóknak. De megemlíthetjük a mára veteránnak számító brit Monese-t is, amely az egyébként fizetős prémiumszolgáltatását már 2019-ben ingyenesen elérhetővé tette a menekültek számára. Utóbbi fintech ráadásul egyike Európa legkeresettebb digitális bankjainak.

Az adat se álljon meg az országhatárnál

Hatalmas potenciál rejlik a Nova Credit tevékenységében is. Az amerikai fintech az ország bevándorló lakosságát támogatja a pénzügyi boldogulásban. Ezt úgy éri el, hogy a bankoknak hozzáférést biztosít egy globális adatbázishoz, ahol áttekinthetik a különböző országok hitelinformációs ügynökségeinek adatait, és azok alapján dönthetnek a náluk jelentkezők kiszolgálásáról.

Régi problémát oldhat meg ez a szolgáltatás. Általános tapasztalat ugyanis, hogy az emigránsok nem tudják „magukkal vinni” a hazájukban felhalmozott hiteltörténetüket, mivel az egyes országok drasztikusan eltérő rendszert és pontozási logikát használnak a lakosság hitelképességének minősítésére.

Így fordulhat elő, hogy pénzügyileg stabil lábakon álló, képzett és idegen nyelvet is beszélő bevándorlók sem tudnak bankszámlát nyitni a befogadó országban. A helyi bankok ugyanis nem érik el a biztonságos hitelezéshez szükséges pénzügyi adatokat, így számukra gyakorlatilag láthatatlanok ezek az emberek.

A Nova Credit viszont nem csupán hozzáférést biztosít nekik ezekhez az információkhoz, de azok értelmezését is megkönnyíti számukra. Ezáltal a különböző hitelbesorolási pontszámok átválthatók egyik rendszerből a másikba. A végeredmény pedig az, hogy a bevándorlók nagyobb eséllyel férnek hozzá a szükséges pénzügyi termékekhez, ami növeli a társadalomba való sikeres beilleszkedésük és a munkába állásuk esélyét. A fintechcég egyébként megkezdte az európai terjeszkedést, így az ukrán menekülteknek is nagy szolgálatot tehet életük folytatásában.

Legalább annyira emberi, mint pénzügyi kérdésről van szó

A felsorolást hosszasan lehetne folytatni, mivel egyre több olyan területet azonosítanak, ahol értékes segítséget lehet nyújtani. Az egyik legnagyobb előrelépés a regisztráció leegyszerűsítésével érhető el, ahogy azt a Majority esetében már említettük. A társadalombiztosítási azonosító helyett vannak, akik külföldi személyazonosító okmányokat vagy belföldi lakcímkártyát is elfogadnak már.

Ha eggyel beljebb megyünk, olyan szolgáltatásokkal is találkozunk, mint az online kurzusok és tréningek, a vállalkozást tervező bevándorlóknak nyújtott üzleti tanácsadás és mentorálás, de az álláskeresésben is elkél a segítség. A különböző funkciókban, szolgáltatásokban egy dolog közös: a legfontosabb cél a beilleszkedés elősegítése, az elveszettség érzetének enyhítése, valamint új otthonná alakítani a lakóhelyet. 

A szerző a Peak tanácsadója.

Ez a támogatott tartalom a fintech.hu közreműködésével készült.