Sok celeb a pénzügyi szektorban találja meg a számításait

2023.02.24. 16:46
Vannak hírességek, akik lassan ismertebbek a befektetéseikről, mint korábbi hivatásukról. Ashton Kutcher és Jay-Z is inkább milliárddolláros befektetési portfólióikat építgetik ma már, mintsem a nyilvánosság előtt szerepelnének. De Ryan Reynolds is ugyanerre az útra lépett. A Deadpool-filmek sztárja főként a cégeire figyel mostanság: alkoholmárka, mobilszolgáltató, valamint labdarúgócsapat is van már az érdekeltségei között. És egy fintech cég is...

A pénzügyi technológiai, azaz fintech befektetésével Reynolds nincs egyedül a hírességek világában. A 2022-ig erősen felívelő piac többeknek is megtetszett. A világ legnagyobb befektető vállalatai mellett ezért sok cég részvényesei között találhatunk színészt, sportolót és zenészt is.

Trendi apphoz trendi támogatók

A Klarna az európai fintech színtér egyik üdvöskéje. Korábban a kontinens legértékesebb privát pénzügyi technológiai cége volt részletfizetéses (BNPL) szolgáltatásainak köszönhetően. Lényegében azt teszi lehetővé, hogy ügyfelei kamatmentes részletekre bonthassák vásárlásaikat – így például egy online rendelést három vagy négy egyenlő részletben fizethetnek ki.

Az online vásárlások jelentős része fiatalokhoz köthető, ezért adott, hogy a Klarna marketingje is erősen célozza a milleniál- és a z-generációt. Snoop Dogg és A$AP Rocky, két világhírű rapper viszont nem elégedett meg egy egyszerű reklámmegegyezéssel. Mindketten részesedés mellett lettek a Klarna reklámarcai.

Igaz, ha olyan áron jutottak részvényekhez, mint a befektető vállalatok, akkor nem jártak túl jól. Tavaly a Klarna nehezen vont be friss tőkét. Júliusban csak úgy sikerült nyélbe ütni egy üzletet, hogy a vállalat értéke 45,6 milliárd dollárról 6,7 milliárd dollárra esett – tehát részvényeinek értéke több mint 85 százalékot esett. Az idei üzleti évre viszont már nyereséget vár a vezetőség, ami a részvényárakat is kedvezően befolyásolhatja.

Zöld színészek, zöld pénzügyek, zöld hazugságok

Az egyik legimpozánsabb támogatói kör talán az egyesült államokbeli Aspiration mögött áll. Egy digitális pénzügyi szolgáltatóról van szó, amely a fenntarthatóságot helyezi üzleti modelljének középpontjába. Számos szolgáltatással segíti az ügyfeleit a környezetkímélő életvitelben. Legerősebb vállalása, hogy az elhelyezett betétekből nem hitelez fosszilis energiahordozókat termelő vállalatoknak. De ezen túl is vannak érdekes megoldásai, például a People&Planet pontszám, amely azt reflektálja, hogy a felhasználók vásárlásainak milyen a környezeti hatásuk.

Ilyen tevékenységgel nem is csoda, hogy sok hírességet állított maga mellé a vállalat.

Leonardo DiCaprio befektetése nem meglepő – a színész sokszor szólal fel a környezetvédelem mellett. Vele együtt Robert Downey Jr és Orlando Bloom is a résztulajdonosok táborát erősíti.

Az utóbbi időben viszont tetszetős küldetése ellenére nem a legszebb napjait éli az Aspiration. A legtöbb amerikai digitális bankhoz vagy bankszerű pénzügyi szolgáltatóhoz hasonlóan bukdácsol a valódi bankokkal folytatott versenyben. Eközben pedig képmutatással és konkrét hazugságokkal is vádolják.

Pontosabban a faültetési programja került górcső alá. Az Aspiration felkerekíti ügyfelei tranzakcióit egész dollárokra, majd a különbözetből erdősít. Egy fa elültetése 10 centbe kerül, de a felkerekítésnél akár 99 centet is beszedhet a vállalat. Egy 1,01 dolláros tranzakciónál 2 dollárt vont le például a számláról. Ez a facsemetére költött 10 cent levonása után 89 cent bevételt és közel 90 százalék bruttó haszonkulcsot jelent, ami több millió ügyfélnél már számottevő összeg lehet.

Ha a nyerészkedés nem lenne elég, elvileg torzítják az elültetett fák számát is: a cég 35 millió fa elültetéséről kommunikált korábban, de ez a szám csak 12 millió egy aktivistacsoport szerint. Az már csak hab a tortán, hogy bár ügyfelei pénzével nem hitelez fosszilis energiahordozókban utazó vállalatoknak, saját pénzével befektet hasonló cégekbe.

A problémamentes cég és a problémamentes ember

Persze vannak szebb történetek is, mint a Klarnáé vagy az Aspirationé. Will Ferrell és a Lunar kapcsolata például pont ilyen. Egy éve többen is felkapták a fejüket, amikor kiderült, hogy a világhírű színész befektet a dán neobankba. Ferrell saját bevallása szerint rajong a skandináv kultúráért, aminek köze lehet ahhoz is, hogy a felesége svéd. Mindenesetre rajongása tökéletes helyet talált Skandinávia legnagyobb digitális bankjánál.

A Lunar több reklámjába is bevonta már a hollywoodi sztárt, miközben tudatosan építkezik. Nevéhez fűződik Dánia legnagyobb tőkebevonása – február elején egészítette ki 35 millió euróval az immár 280 millió eurós befektetési kört. A cég még nem nyereséges, de jó úton halad:

  • 2021 első felében az újonnan alapított vállalkozások több mint fele nyitott Lunar-számlát,
  • 2022 első felében 500 százalékkal nőttek a bevételek az egy évvel korábbi teljesítményhez képest; valamint
  • mostanra 630 ezer ügyfele van a neobanknak, ami egy év alatt 26 százalékos növekedés.

Sokakat felkarol a világ egyik legjobb teniszezője

Ha Serena Williams győzni akarásának csak egy töredéke is fellelhető a befektetési portfóliójában szereplő cégekben, akkor nagy gond nem lehet. A volt teniszező nevével fémjelzett Serena Ventures kimondottan aktív befektető. Már 16 milliárd dollár értékű cégben jelen van. Emellett nagy hangsúlyt helyez a kisebbségek és nők által alapított startupok támogatására.

Csak a fintech szektorban közel tíz cégben van érdekeltsége Williamsnek. Ilyen az ingatlanbérlésre és hitelképesség-vizsgálatra szakosodott Esusu Nigériából, valamint a digitális hitelező Numida Ugandából. Vagyonkezelői vonalon ott a Lolli, ami bitcoin jutalmakat kínál, és a Shares, aminek köszönhetően akár 1 fonttal is be lehet fektetni a legnagyobb cégekbe. Említést érdemel még a Descartes és az Acheel, két biztosítási startup; a Helios, egy zöld neobank és a Quantilla, egy adatkezelő.

...és a sor folytatódik

Tekintve, hogy rengetegen vannak, nem egyszerű felsorolni az összes fintechben érdekelt hírességet. Már így is sok kapcsolatra fényt derítettünk, de még szó sem esett a Stepről, amely többek közt Will Smith, Jared Leto, Stephen Curry és Justin Timberlake támogatásával kínál pénzügyi szolgáltatásokat tinédzsereknek.

Dwayne Johnson és Jennifer Lopez az Acorns befektetői. A startup megtakarításokat és befektetéseket ösztönöz, ezzel egyértelműen pozitív az értékajánlata. Az NBA kosárlabdaliga egyik nagy partnere, a Dapper Labs pedig több jelenlegi és volt játékos egyéni bizalmát is élvezi – köztük Michael Jordanét, Kevin Durantét és Klay Thompsonét.

És, hogy azokkal zárjunk, akikkel kezdtünk:

  • Ashton Kutcher a Brigit, egy személyes pénzügyi alkalmazás egyik befektetője,
  • Jay-Z a kényelmes befektetést elterjesztő Robinhoodban érdekelt;
  • Ryan Reynolds pedig a kanadai Wealthsimple online kereskedési platform egyik leghíresebb befektetője.

A szerző a Peak tanácsadója.

Ez a támogatott tartalom a fintech.hu közreműködésével készült.