A Közel-Kelet Szilícium-völgye: Izrael

2023.03.22. 20:10
Startup nemzet – ezt a címet kapta meg Izrael az egy főre jutó induló vállalkozások magas száma miatt. A közel 9 milliós országból eddig 97 unikornis indult el, olyan startupok, amelyek éves árbevétele alapításuk után néhány évvel már meghaladta az egymilliárd dollárt. Összehasonlításképp: az Egyesült Királyságban feleennyi sincs: 43 ilyen vállalkozás működik. Izrael startup ökoszisztémája az elmúlt évtizedben exponenciálisan nőtt – de hogyan volt képes ez az apró ország a globális rangsor élére ugrani?

Izrael sokak számára ellentmondásos állam lehet a vallási és politikai konfliktusok miatt. Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy az ország figyelemre méltó eredményeket ért el az utóbbi évtizedekben a tudomány és a technológia terén. Izrael technológiai ökoszisztémája az egyik legélénkebb és leginnovatívabb a világon. Kis mérete és viszonylag rövid történelme ellenére az ország a globális technológiai ipar egyik jelentős szereplője. 

Izrael a tech startupok Mekkája 

Izraelben az egyik legmagasabb az egy főre jutó induló startupok aránya a világon, évente több száz új vállalkozást indítanak. A startupok közül sok olyan élvonalbeli technológiákra összpontosít, mint a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság és a biotechnológia. A tech startupok számát tekintve Tel-Aviv a világ egyik legnagyobb technológiai központja az amerikai Szilícium-völgy mellett.

Az egyedülálló társadalom és kultúra, az erős gazdaság, a kormányzati támogatás és a „global first” piaci szemlélet csak néhány tényező azok közül, amelyek az izraeli innovációs ökoszisztémát a világ egyik legsikeresebbjévé teszik. Csak 2016-ban az izraeli startupok rekordösszegű, 4,8 milliárd dollárt gyűjtöttek be a befektetőktől. A Dealroom adatai szerint az Izraelbe irányuló kockázatitőke-finanszírozás az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt, és 2021-ben elérte a 10 milliárd dollárt. Emellett a GDP arányában kifejezve Izraelben a 2. legmagasabbak a kutatási és fejlesztési kiadások (4,3%) a világon.

A nagyok sem maradnak ki

Az elmúlt évtizedekben bekövetkezett változás nagyrészt a big tech szegmensbe történő befektetések gyors növekedésével volt összefüggésben. Ennek köszönhetően az erőteljes startup szcéna mellett Izrael már számos nagy technológiai vállalatnak és kutatóintézetnek is otthont ad. 

 

Izraelben ma már több mint 200 multinacionális vállalat működik, köztük olyanok, mint a Google, az Apple, a Facebook, az Intel és a Microsoft. Több mint 4000 tech cég van jelen az országban, és a világ 500 legnagyobb technológiai óriása közül 60-nak van Izraelben kutatóközpontja.

Az Apple például 2011 óta jelentősen növelte jelenlétét Izraelben. A cég új fejlesztési telephelyet is nyit Jeruzsálemben, ahol új szilíciumchipeket fejlesztenek a következő generációs Macek számára. Lehet, hogy a gyártás tekintetében Kína vezet, de az új technológiák kutatásában, feltalálásában és megvalósításában Izrael jár az élen. 

Az Intelnek, a világ legnagyobb processzorgyártójának is szüksége van az izraeli kutatókra a mikrochipek tanulmányozásához. Az Intel izraeli gyára több mint 11 ezer embert foglalkoztat, ezzel az ország egyik legnagyobb technológiai üzeme. 

Mindezek fényében talán nem meglepő, hogy Izrael jövedelmének nagy része a technológiai szektorból származik. A nagyvállalatok, köztük az IBM, a PayPal, a Cisco, az Amazon, a Facebook kutatás-fejlesztési tevékenységéből és a technológiai importból származó bevételek Izrael GDP-jének 12,5 százalékát teszik ki.

A titkos hozzávaló: edukáció és képzett munkaerő

Izraelben a legmagasabb az egy főre jutó mérnökök és tudósok száma a világon, de itt az egyik legmagasabb az egy főre jutó egyetemi diplomák és tudományos publikációk aránya is. Az oktatási rendszer kiemelkedő színvonalú és a világ legműveltebb társadalmai közé tartozik Izrael. A fiatalok már a kötelező katonai szolgálat alatt magas szintű műszaki képzésben részesülnek, nagyfokú felelősségtudatra és sikerorientált szemléletre tesznek szert.

Több bevándorlási hullámban érkeztek ráadásul a tudósok a világ minden tájáról az országba. A kreatív, képzett és ambiciózus munkaerő az egyik legkézenfekvőbb ok, amiért a vezető cégek Izrael felé fordulnak, ha üzletről van szó. Valójában Izrael büszkélkedhet a világ egyik legmagasabban képzett, vállalkozói szellemű és multikulturális munkaerejével, amely világszerte és minden ágazatban elfogadott technológiákat, innovációkat és kutatási termékeket állít elő.

A kormány is aktívan segít

Az izraeli kormány az 1990-es évek elején hozta létre a technológiai inkubátor programját, és ma már több mint 25 inkubátor működik országszerte. Az inkubátorok két éven keresztül a korai szakaszban lévő projektek költségeinek akár 85 százalékát is finanszírozzák. Az általuk szervezett programok a magvetőktől a korai szakaszig támogatják a vállalatokat, így minimálisra csökkentve a befektetői kockázatot. Eddig több mint 1100 projekt került ki az inkubátorokból, amelyek több mint 45 százaléka sikeresen nyert el további befektetéseket.

További támogatást jelent az induló cégeknek, hogy a beruházási törvény lehetővé teszi a külföldi vállalatok számára kedvezményes társasági adókulcs és beruházási támogatások igénybevételét.

Egy másik, a kormány által kínált ösztönző program foglalkoztatási támogatásokat biztosít a  kutatóközpontok és a nagyvállalatok számára. A program 4 éves, és átlagosan a munkáltató bérköltségeinek 25 százalékát fedezi minden új alkalmazott esetében.

A fintech szektornak sincs oka panaszra

A startupok 2021 januárjától novemberéig 25 milliárd dollárt gyűjtöttek, és ezzel 33 vállalat került be a nagyra becsült unikornisok klubjába a Startup Nation Central (SNC) adatai szerint. Ez a tőkefinanaszírozás tekintetében 136 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, míg az izraeli startupok forrásbevonása több mint 70 százalékkal haladta meg a globális átlagot.

Ami a fintecheket illeti, az iparág izraeli szereplői 2021-ben 4,5 milliárd dollárt gyűjtöttek, ami felülmúlja a 2020-as 1,9 milliárd dolláros és a 2019-es 1,5 milliárd dolláros összeget is. Az ország ad otthont számos híres unikornisnak, és a becslések szerint minden ötödik fintech startuphoz kapcsolódik. 

A kriptovaluták 2021-ben az izraeli fintech szcéna egyik legjobban menő szegmensei között voltak. A kripto startupok finanszírozása az előző évi kilencszeresére nőtt. Ez akkor több mint egymilliárd dollárra ugrott (az azt megelőző 116 millió dollárhoz képest).

Minden megvan a sikerhez

Az izraeli technológiai ökoszisztémát az innováció, a vállalkozói szellem és a kormányzati támogatás egyedülálló keveréke jellemzi. A virágzó startup szcénával, a tehetséges munkaerővel és a támogató politikai környezettel Izrael jó helyzetben van ahhoz, hogy a következő években is sikeres maradjon a globális technológiai iparban.

A szerző a Peak tanácsadója.

Ez a támogatott tartalom a fintech.hu közreműködésével készült.  • Tippek
  • Biztosítás