Így magyarázd el a nagyszüleidnek, hogy mi is az a fintech

2023.04.20. 17:26
A pénzügyi világ digitalizálódik, a fintech, vagyis a pénzügyi technológia mára már elengedhetetlen része a mindennapjainknak. Bár a fiatalabb generációk számára természetes ezeknek az alkalmazásoknak a használata, a nagyszülőknek, sőt sok 40 és 50 felettinek is új és ismeretlen lehet ez a terület. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány tippet és példát, amelyek segítségével érthetően bemutatható a fintechek világa.

Az alapok

A fintech az angol financial technology, azaz pénzügyi technológia rövidítése, amely az új, digitális megoldások alkalmazását jelenti a pénzügyi szolgáltatások területén. A fintech magában foglalja többek között a mobilbankolást, amely lehetővé teszi a banki ügyek intézését okostelefonon keresztül; az online hitelezést, amely a hitelek gyors és egyszerű megszerzésének digitalizált módja; a digitális fizetési megoldásokat, amelyek révén pénzt küldhetünk és fogadhatunk elektronikusan.

A fintech egy zsebben hordozható bankfiókhoz hasonlítható, amely a telefonunkon működik. Lehetővé teszi, hogy mindazt elintézzük az okostelefonunkon, amiért korábban ellátogattunk egy hagyományos bankfiókba: indíthatunk utalást, befizethetjük a számláinkat vagy nyomon követhetjük a tranzakciókat.

Előnyök és hátrányok

A fintechek legfőbb előnye a kényelem, az elérhetőség és a megfizethetőség. A banki ügyeket otthonról vagy útközben is elintézhetjük. A fintechszolgáltatások a legtöbb esetben a hét minden napján bármikor elérhetők. Mivel pedig a fintechcégek általában alacsonyabb költségekkel operálnak, az általuk nyújtott szolgáltatások olcsóbbak és jobb kamatokat kínálnak. 

Fontos ugyanakkor szem előtt tartani azt is, hogy mivel a fintechszektor egy relatíve fiatal iparág, megoldásaik sem kockázatmentesek.

A fintechek számos érzékeny személyes és pénzügyi információval rendelkeznek az ügyfelekről, ami sokszor hackertámadások célpontjává teheti őket. Ez jelentheti a felhasználói fiókokhoz való jogosulatlan hozzáférést, a személyes adatok ellopását vagy csalárd tranzakciókat.

Elterjedt trükk például mostanában az, hogy a felhasználó kap egy „Önnek csomagja érkezett, amit nem sikerült kézbesíteni. Kattintson az üzenetben található linkre!” szöveget tartalmazó SMS-t. Ha a felhasználónak nincs megfelelő védelem a telefonján (például kétfaktoros hitelesítés), és gyanútlanul rákattint a linkre, a támadók könnyen bejuthatnak a fiókjába, és azt csinálhatnak a számlájával, amit akarnak. Az ilyen jellegű támadások egyre jobban terjednek, mivel sokkal egyszerűbben és sokkal több pénzt lehet ellopni a világ bármely tájáról ezzel a módszerrel.

Ezeknek a kockázatoknak a csökkentése érdekében fontos, hogy mindig használjunk legalább kétfaktoros hitelesítést. Szerencsére ez már alapkövetelménynek számít, de a felhasználók felelőssége is, hogy ezekre odafigyeljenek. Jó hír, hogy a fintechcégek nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, például titkosítással védik a felhasználók adatait, valamint szigorú hitelesítési eljárásokat alkalmaznak az ügyfelek azonosítására. Ezenkívül számos fintechcég folyamatosan frissíti és javítja biztonsági rendszereit, hogy megelőzze a hackerek támadásait és a személyes adatokkal való visszaélést.

Fintechek, akik már bizonyítottak

Jó példa a fintechalkalmazásokra a Revolut, a szektor egyik legismertebb szereplője a világon. A Revolut voltaképp egy digitális bank, amely lehetővé teszi a felhasználók számára pénzügyeik lebonyolítását, a pénzváltást, valamint külföldi utazás során a tranzakciók végrehajtását. A Revolut nem hiába az egyik legnépszerűbb alkalmazás, hiszen erős biztonsági funkciókkal védi a felhasználók személyes és pénzügyi adatait, beleértve a korábban említett többfaktoros hitelesítést, amelyet kiegészít a biometrikus bejelentkezés.

Egy másik példa a Wise, amely egy online pénzátutalási szolgáltatás. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyen és olcsón küldjenek pénzt külföldre. Kedvező árfolyamokat és alacsony díjakat kínál a hagyományos bankokhoz képest, így a nemzetközi pénzátutalások gyorsabbak és olcsóbbak.

Az N26 egy digitális bank, amelynek mobilbanki alkalmazásával egyszerűen lehet nyomon követni a költéseket, kezelni a megtakarításokat, és gyorsan elintézhetők a banki ügyek. Az N26 különösen népszerű a gyakran utazó felhasználók körében, mivel lehetővé teszi a díjmentes pénzfelvételt, és kedvező árfolyamon lehet pénzt váltani külföldön.

A fintechek jövője

Az ágazat folyamatosan fejlődik, számos izgalmas újítás várható a jövőben. A blokklánc-technológia és a kriptovaluták elősegíthetik például a gyorsabb és átláthatóbb pénzügyi tranzakciókat. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás alkalmazása javíthatja az ügyfélszolgálatot, valamint segíthet a pénzügyi termékek és szolgáltatások személyre szabásában. Ezen újítások révén a fintechek még egyszerűbbé teszik majd a jövőben is a pénzügyek elintézését, és lehetőséget teremtenek az emberek számára, hogy nagyobb kontrollt gyakoroljanak költéseiken.

Hogyan kezdjünk neki?

Ha a témáról beszélünk a nagyszülőkkel, az olyan élmény lehet nekik, amely segít megérteni, hogyan változtatja meg a technológia a pénzügyi világot, és miként profitálhatnak ebből ők is. A fenti tippek és példák segítségével könnyedén el lehet magyarázni a fintech alapjait, előnyeit és hátrányait, jövőbeli kilátásait, valamint be lehet mutatni a valós életben alkalmazható megoldásokat.

Javasolt fokozatosan ismerkedni a fintechalkalmazásokkal, az alapvető funkciók használatával célszerű elkezdeni.

Eleinte érdemes lehet segítséget kérni a családtagoktól és a barátoktól a könnyebb megértés érdekében. Emellett mindig kiemelt figyelmet kell szentelni a biztonságra és az adatvédelemre. Végezetül pedig hasznos lehet összehasonlítani a különböző fintechszolgáltatókat, hogy megtalálják a számukra leginkább megfelelő opciókat. Melyek azok? Amelyek működését megértik, és valóban azt érzik, hogy használata könnyebbé teszi számukra az ügyintézést.

A szerző a Peak tanácsadója.

Ez a támogatott tartalom a fintech.hu közreműködésével készült.