Technológia, ami még nem temeti a készpénzt

2023.04.24. 17:38
A technológiai fejlődés visszaszorítja a készpénzhasználatot – hallható szinte nap mint nap. De miért nem beszélünk azokról a cégekről is, amelyek új megoldásokkal teszik egyszerűbbé a készpénzforgalmat? Most ők kerülnek a reflektorfénybe.

Tavaly ősszel sokan meglepődtek, amikor Giorgia Meloni, Olaszország újonnan megválasztott miniszterelnöke felszólalt a készpénzhasználat mellett. A politikus meg akarta adni a lehetőséget a kereskedőknek arra, hogy 60 euró alatti vásárlások esetén csak készpénzt fogadjanak el. Több irányból is tiltakoztak a javaslat ellen. Végül egy kompromisszum született: csak a készpénzes tranzakciók felső határát emelték ezer euróról ötezerre.

Minden készpénzmentesítő kezdeményezés ellenére látszik, hogy nem egyszerű átállni a teljesen elektronikus megoldásokra. Továbbra is vannak olyan ágazatok, ahol a készpénz használata dominál. Egyszerűen nem lehet kizárni a pénzügyi rendszerből azokat, akik foglalkozásukból vagy saját elhatározásukból adódóan nem szeretnének lemondani a bankjegyekről.

Sok érv szólhat a készpénz mellett…

A készpénzhasználatnak pont úgy megvannak az előnyei és a hátrányai, mint a készpénzmentesítésnek. Először is, a bankjegyekkel végrehajtott tranzakciókra nem szabnak ki olyan díjakat, mint a bankkártyákra vagy egyéb elektronikus fizetési megoldásokra.

A készpénzt szinte bárhol elfogadják fizetésnél egy adott országon vagy gazdasági térségen belül. A bankkártyák esetében már más a helyzet – Mastercard vagy Visa plasztikokkal csak Mastercard- vagy Visa-elfogadóhelyen lehet fizetni. Bár a legnagyobb üzletek mindkét hálózatnak a tagjai, vannak esetek, amikor az átjárás hiánya problémát okoz.

Hollandiában népszerű például a Maestro-hálózat, de sok országban nincs jelen, így a Maestro bankkártya ez utóbbi helyeken gyakran haszontalan.

Persze lehet nyitni egy ingyenes neobanki számlát, és azon igényelni egy megfelelő kártyát, de ennél azért egyszerűbb a készpénzt a célország valutájára váltani.

Mindezeken túl teljesen más készpénzt átadni, mint egy bankkártyát a terminálhoz érinteni. Nagyobb nyomot hagy bennünk, amikor egy nagy címletű bankjegyet kiadunk a kezünkből, így a készpénzhasználat adott esetben képes támogatni a felelősségteljesebb költést is.

Sokak számára fontos a készpénzhez fűződő anonimitás is. Gyakran  és hibásan  a kriptovalutákra használják az anonim jelzőt. A bitcoin és legtöbb társa esetében azonban minden felhasználónak van egy egyéni azonosítója, és minden tranzakciót feljegyez a háttérben futó blockchainhálózat. Nem ezzel védjük meg tehát ténylegesen a személyazonosságunkat, hanem például egy két privát fél közötti, szemtanú nélkül megtörténő készpénzes ügylettel.

És milyen előnye lehet az anonimitásnak a készpénz használata során? Nem feltétlenül kell személyes adatokat megadni, így könnyebben megelőzhető a személyazonosság-lopás és a lopott adatokhoz kötődő esetleges csalás.

…de sok szólhat ellene is

Mindezzel együtt vannak olyan szempontok is, amelyek alapján az elektronikus fizetési módszerek jobb választásnak bizonyulnak.

Fokozott biztonságot nyújt egy banki utalás vagy egy bankkártya használata a készpénzzel szemben, főleg, ha nagy összegű vásárlásról van szó. Napjainkban szinte elképzelhetetlen – de legalábbis nem megszokott –, hogy valaki készpénzzel fizessen ki egy autót vagy egy lakást. Könnyen célponttá válhat, és kirabolhatják – ráadásul készpénzt visszaszerezni nehezebb, mint letiltani egy bankkártyát. 

Az elektronikus fizetés jóval könnyebbé teszi a pénzügyi tervezést is.

Számos mobilalkalmazás automatikus kimutatásokat tud készíteni arról, hogy mennyit költünk, milyen típusú termékekre és szolgáltatásokra. Jóval hatékonyabb így kialakítani a pénzügyi tudatosságot, mint például készpénzes fizetéseket feljegyezni egy papírra.

A kérdéskörben nagy szerepe van a digitális világnak, azzal együtt pedig az online vásárlásoknak is. Egy egyszerű csalás esetén  például rossz árut küld az eladó  a bankkártyás fizetéssel jobb esélyeink vannak pénzünk visszaszerzésére. Lehet persze utánvéttel rendelni, de ha nem ellenőrizzük a csomagot, mielőtt fizetünk, sokkal nehezebb feladat előtt állunk ez utóbbi esetben.

Végül a mai technológiai lehetőségek és azok elterjedtsége lehetőséget adhatna arra is, hogy ne terheljük a környezetet feleslegesen a papírpénz nyomtatásával. Akár bankkártyáról, akár okostelefonos fizetésről van szó, egy eszköz jelentős papírmennyiséget kiválthat.

Online vásárlás készpénzzel

Rátérve a fintechmegoldásokra, muszáj a Paysafecashsel kezdeni a sort. A bankkártyáktól tartózkodó emberek számára nagyon körülményes, olykor lehetetlennek tűnik az online vásárlás. A Paysafecash számukra kínál megoldást.

A vállalat egy olyan fizetési szolgáltatást biztosít egyes webshopok felületein, amelynek köszönhetően készpénzzel is lehet fizetni. A megoldás egyszerű, a megrendeléskor a Paysafecash fizetési mód kiválasztásával a vásárló kap egy vonalkódot, amelyet elvihet a hozzá legközelebbi Paysafecash-partnerhez, ahol beolvassák a vonalkódot és átveszik a készpénzt. 

Élelmiszerboltból bankfiók

A másik erősödő trend a kiskereskedelemhez kapcsolható. Egyre több bank úgy ellensúlyozza a sorozatos bankfiókbezárásokat, hogy különböző boltokba delegálja a készpénzbefizetést és -felvételt. Lényegében bankfióki tevékenységek kerülnek boltokba több országban is a fintechmegoldások révén.

A készpénzbefizetésre jó példa lehet a PolCard Pay szolgáltatás Lengyelországban. Az ügyfelek egy alkalmazáson belül azonosíthatják magukat, majd egy élelmiszerboltba – például a Zabkába – betérve feltölthetik bankszámlaegyenlegüket a kasszánál. A bankszámlát az ügyfél bankkártyáján keresztül, egy PolCard fizetési terminállal azonosítják.

A készpénzfelvételre pedig az Egyesült Királyságban a Barclays dolgozott ki egy érdekes programot.

A bank több ezer brit kiskereskedőnél nyújt lehetőséget arra, hogy az ügyfelek készpénzt vegyenek fel a boltok kasszáiból. A megoldást „ingyenes készpénz-visszatérítésnek” hívják – azért, mert az ügyfél egy 0 fontos bankkártyás tranzakcióval vehet fel készpénzt a számlájáról.

Magyarországon az OTP kínál már évek óta hasonló szolgáltatást a Penny üzletekben, a készpénzfelvétel azonban legalább 3 ezer forintos vásárláshoz van kötve a boltban. Még érdekesebb, hogy tavaly decemberben megjelent egy rendelet arról, hogy havonta 40 ezer forint erejéig díjmentesen kell készpénzfelvételt biztosítania a bankoknak azoknál a kereskedőknél, amelyek ezt bevezetnék. A lehetőség egyelőre nem terjedt el széles körben, csak hírek voltak arról, hogy a nagyobb kereskedelmi láncok közül melyek azok, amelyek fontolgatják a bevezetést.

Bitcoin készpénzért

Végül a kriptovilágból sem rekednek ki a készpénzpártiak. Bár előszeretettel hivatkoznak a kriptovalutákra úgy, mint a digitális világ fizetőeszközeire, a fizikai világgal ápolt kapcsolat ebben a közegben is jelen van. Az úgynevezett kriptovaluta ATM-ek lehetővé teszik, hogy az emberek készpénzért vásároljanak meg vagy adjanak el bizonyos coinokat és tokeneket. Magyarországon a CoinCash kínál ilyen szolgáltatást. A magyar kriptotőzsde 13 városban üzemeltet összesen 28 ATM-et.

A szerző a Peak tanácsadója.

Ez a támogatott tartalom a fintech.hu közreműködésével készült.