A drogkereskedőket nem érdekli a gyenge forint

2010.04.24. 19:25 Módosítva: 2010.04.25. 09:13
Nem olyan merevek a drogkereskedők, mint a hagyományos üzletemberek, akik rögtön árat emelnek, amint jön egy kis infláció vagy árfolyam-ingadozás. Remekül tudják ellensúlyozni az áremelő makrohatásokat nem csak az eleve hatalmas árréssel és a folyamatosan növekvő kereslettel, hanem azzal is, hogy egyre kevesebb áttételen keresztül, egyre rövidebb és biztonságosabb útvonalakon juttatják el az anyagokat a fogyasztókhoz. Ezért kerül már tizenöt éve ugyanannyiba a fű Magyarországon, és ezért csökken itthon a kokain ára is.

Fogyasztói kosár

Új sorozatunkban hétköznapi gazdasági kérdésekre keresünk  választ. Ha kérdése, témajavaslata van, írja meg a gazdasag@mail.index.hu címre, és mi utánajárunk.

10 500 forint egy gramm fűért. Ennyi lenne itthon egy gramm marihuána, ha az ára 95 óta követte volna legalább az inflációt, ami több mint négyszáz százalékos volt. És akkor ebben még nincs benne, hogy az euró bevezetése óta a forint árfolyama leginkább a 240–280-as sávban ingadozott a devizával szemben, vagyis az elmúlt tizenegy évben gyakran gyengült 16-17 százalékot, vagy akár harminc százalékot is, amikor majdnem a 320-as szintet verte az árfolyam. 1995 óta mégis stabil, nagyjából 2000-2500 forint/gramm áron lehet marihuánát venni Magyarországon.

Kábítószerek leggyakoribb és átlagos árai forintban 2007-ben és 2008-ban
Kábítószerek leggyakoribb és átlagos árai forintban 2007-ben és 2008-ban

Filléres előállítás

A drogkereskedő szemlélete nem olyan konzervatív, mint egy hivatalos kereskedőé, aki mihelyst inflációt vagy árfolyamgyengülést tapasztal, érvényesíteni akarja azt az áraiban, hogy megmaradjon az árrése. A drogkereskedőnek az az érdeke, hogy minél több vevője legyen. Vagyis inkább enged kicsit az árréséből, csakhogy ne csökkenjen a használók száma, magyarázta az árpolitika egyik összetevőjét Varga Péter, a Budapesti Rendőr Főkapitányság Bűnözés Elleni Szolgálat Nyomozóalosztályának vezetője.

„A drogpiacon egyébként megfigyelhető, hogy folyamatosan emelkedik a kereslet és a kínálat is, de a kínálat egy kicsit mindig magasabb. A növekvő kereslet pedig ellensúlyozza azt a veszteséget, ami abból fakadna, hogy a drogárak nem követik az olyan folyamatokat, mint az infláció.”

Hosszú az út Peruból és kockázatos

Az árrés azonban már eleve hatalmas, mivel a drogok előállítási költsége töredéke az árnak. Az előállítási költségeken, valamint a keresleten és a kínálaton kívül alapvetően három tényező határozza meg a drogok árát . Egyrészt, hogy honnan hozzák az adott kábítószert, vagyis milyen távolságról szállítják. Másrészt, hogy mennyire kockázatos az adott drog szállítása, harmadrészt, hogy hány áttételen keresztül jut el a fogyasztóhoz, fejtette ki Demetrovics Zsolt pszichológus, az ELTE Addiktológiai Tanszéki Szakcsoportjának vezetője.

Kábítószerek utcai árai forintban 2008-ban
Kábítószerek utcai árai forintban 2008-ban

A kokain az egyik leginkább üldözött drog a világon. Vízen és levegőben, adott esetben észak-amerikai kitérővel szállítani Kolumbiából vagy Peruból elég kockázatos - magyarázta a szakértő, miért is lehet a legdrágább ismert kábítószer a kokain. Ehhez képest heroint szállítani valamivel egyszerűbb, hiszen azt elsősorban Afganisztánból, Pakisztánból, vagy az Indokínai-félsziget országaiból hozzák, vagy esetleg Törökországból, mindenesetre "csak" felrakják a kamionra, vagy a vonatra. Az amfetaminokat európai országokból hozzák be, füvet pedig itthon termesztenek, és szinte már önellátó az ország.

Mindent egy kézbe

„Az európai kokainpiac ötven-hatvan százalékát négy-öt éve ugyanaz a rokoni kapcsolatok révén szerveződő, nagyon zárt nigériai csoport tartja a kezében. Álházasságokkal állampolgárságokat szereznek az unió egyes országaiban, és így teljesen szabadon mozoghatnak a régióban. A csoport a dél-amerikai terjesztőktől való felvásárláson át a szállításon keresztül az európai dílereknek és fogyasztóknak való szétterítésig mindent egy kézben tart. Így a termesztőtől a fogyasztóig ugyanaz a csoport juttatja el az anyagot. Vagyis nincsenek áttételek, ami jelentős áremelkedést okozhatna, nem az történik, hogy minden egyes közvetítő csoport ráteszi a maga hasznát. Ez is az egyik ok, ami miatt nem emelkedik, hanem enyhén csökken a kokain ára” – mondta Varga Péter.

Kábítószerek utcai árai euróban 2008-ban
Kábítószerek utcai árai euróban 2008-ban

A Drog Fókuszpont fogyasztók körében végzett vizsgálata szerint 2006-ban még átlagosan 17 ezer forint/gramm körül mozgó kokain utcai átlagára 2007-ben 14-15 ezer forintra csökkent. 2008-ban is maradt ez az ár, mondta Tarján Anna, a Drogfókuszpont szakértője.

Laza a helyzet az afrikai vizeken

A másik tényező a kokain árának enyhe csökkenése mögött az áttételek eltűnése mellett a szállítás biztonságosabbá válása lehet. Az utóbbi években a nemzetközi kokain-csempészetre használt tradicionális hajóútvonalak egyre inkább háttérbe szorultak. Sokáig az volt a jellemző, hogy a kokaint Dél-Amerikából egyenesen Európába hozták, esetenként pedig Észak-Amerikán keresztül jött a drog. Néhány éve azonban az Európába áramló kokain jelentős része Afrika érintésével – jellemzően közép-afrikai vizeken történő kirakodást követően – érkezik. Az útvonal-áthelyezés egyik oka az afrikai térségben megfigyelhető korrupció, továbbá a rendőri-, vám-, valamint határellenőrzés gyakorlatilag teljes hiánya.

Úgy esszük a kokaint, mint tinik az amfetamint

Közben egyre nő a kokain iránti kereslet és kínálat is. A lefoglalási adatok alapján a kokain 2007-ben már a kannabisz és az amfetamin után a heroinnal és az ecstasyval azonos gyakorisággal előforduló kábítószer volt Magyarországon. 2001-ről 2007-re 1,3 százalékról 1,8 százalékra emelkedett a kokaint kipróbáló fiatal felnőttek (18-34 éves) aránya, mondta Tarján Anna.

A hatóanyagtartalom nem befolyásolja az árat

Az alacsonyabb hatóanyag-tartalmú marihuána aránya csökken egész Európában, és a magasabb koncentrációjú anyagok aránya növekszik, legalábbis ezt mutatják a lefoglalási adatok.

A heroin hatóanyagtartalma is emelkedett itthon. 2008-ban közel 50 százalékos tisztaságú heroin is előfordult a lefoglalt anyagok (pakett kiszerelésben) között, mondta Tarján Anna.

Egy pakett heroin átlagos hatóanyagtartalma, ami a fogyasztókhoz kerül, 10 és 20 százalék között mozog. Amikor Afganisztánból beérkeznek az egy kilós téglák, akkor még  90 százalékos a hatóanyagtartalmuk. Ezt aztán egyre higítják, az egy kilós téglából csinálhatnak akár 5 kilót is, hogy minél többet adhassanak el.

Az itthon lefoglalt amfetamin hatóanyagtartalma viszont alacsonyabb lett.

A kokain mellett az amfetamin átlagos ára is enyhén csökkent az elmúlt években. Ez a szárnyaló keresletnek köszönhető, mivel így egyre nagyobb tömegben, tehát egyre költséghatékonyabban tudják előállítani, mondta Varga Péter.

A heroin átlagos utcai ára azonban 2008-ra mind pakett kiszerelésben (egy pakett 0,3-0,4 grammot jelent) mind 1 grammos tételben emelkedett. „A heroin ára valószínűleg a stagnáló kereslet miatt emelkedik. Ettől a drogtól félnek a leginkább, mert könnyű tőle függővé válni. Vagy ha lefoglalnak 100-150 kilót, azt már megérzi a piac, és a visszaeső kínálat miatt drágábban lehet a szerhez jutni átmenetileg” – mondta a nyomozó.

Made in Hungária

Ami a marihuána magyarországi piacát illeti, öt éve szinte még csak import fű volt az országban, mára azonban az elfogyasztott fű hatvan-hetven százaléka itthon terem. Tehát csökkent a beszerzési ár, a lerövidült beszerzési útvonal és a kevesebb áttétel miatt.

Minimálisan nő a marihuána iránti kereslet is: 2001 és 2007 között a fiatal felnőttek körében két százalékkal növekedett a kannabiszt valaha fogyasztók aránya, a tizenhat évesek diákok körében végzett felmérés szerint viszont enyhe, de csökkenő tendencia volt megfigyelhető, mondta Tarjáni Anna. Így nem csoda, hogy a marihuána és hasis ára lényegében évek óta változatlan, és az árakat szezonális hatások sem érintik.

drog450

Áremelés helyett új szer

Egy gramm marihuána utcai ára 2000 és 2500 forint közé esik már körülbelül 95 óta, fogyasztói megfigyelések szerint. Hivatalos adatok azonban csak 2004 óta léteznek, amióta a Drog Fókuszpont elkezdte a felméréseket. Európában egyébként csökken a kannabisz-származékok ára, de hozzánk még nem gyűrűzött be ez a tendencia.

Hogy meddig lehet ellensúlyozni a makrogazdasági folyamatok áremelő hatását a drogok piacán az egyre növekvő kereslettel, a szállítás kockázatának és az áttétételek csökkentésével, azt nem lehet pontosan belőni. Lehet, hogy három, de lehet hogy még tíz évig is. Valószínűleg akkor lesznek kénytelenek árat emelni a drogkereskedők, ha beáll egy stabil szintre a kereslet, és nem lehet újabb fogyasztókra számítani. De az is lehet, hogy addigra már kitalálnak egy olyan új drogot, aminek az eladásával ellensúlyozni tudják a már eddig ismert drogok keresletének stagnálásából származó kiesést, véli Varga Péter.  • Hírek
  • Hírek