Negatív hangulatban az alapkezelők

2004.08.25. 10:27
A globális bizonytalanságok negatív hatást gyakorolnak az alappiacra, s az alapkezelők egyre borúsabban látják a jövőt, így a biztonságos vegyes alapokat ajánlják elsősorban a befektetőknek. Az elemzők növekvő pesszimizmussal készítik vállalati eredmény előrejelzéseiket, különösen az amerikai piacra igazak ezek a megállapítások.
A Merrill Lynch által készített tanulmány szerint a közel 300 megkérdezett alapkezelő 51 százaléka van azon a véleményen, hogy az amerikai vállalati eredmények romlanak majd az elkövetkező egy évben, míg 32 százalék hiszi ennek az ellenkezőjét. Egy hónapja még 43-40 volt az arány, az optimisták javára, sőt most fordult elő először 2001 áprilisa, az amerikai gazdaság recessziós periódusának kezdete óta, hogy a pesszimisták többségbe kerültek. A pesszimizmus egyik fő oka a magas olajár, a megnövekedett alapanyagköltségek miatt pedig ismét a költségcsökkentés lehet a profitnövekedés forrása. Az energiahordozó magas ára növeli a vállalatok alapanyagköltségeit, ugyanakkor csökkenti a háztartások más termékre költhető jövedelmét. Ezen okok miatt azután az amerikai gazdaság recessziós időszakait az elmúlt 30 évben sokszor magas fekete arany árfolyam kísérte. Szerencsére, most csak elemzők elenyésző százaléka jósol recessziót, a többség meggyőződése szerint a növekedés "csak" lassulni fog az Egyesült Államokban az elkövetkező hónapokban.

Pozitívum hogy a tengerentúlon az elemzők kevésbé aggódnak az infláció miatt, míg egy hónapja 90, most mintegy 70 százalékuk nyilatkozik úgy, hogy az infláció erősödését várja az elkövetkező 12 hónapban. Ennek ellenére meglepő, hogy 41 százalékuk úgy nyilatkozik, ha tehetné felülsúlyozná alapja portfoliójában a készpénzhányadot. A Merrill Lynch felmérése szerint, amikor az alapkezelők részvényeket vásárolnak, lehetőség szerint igyekeznek elkerülni az amerikai piacot. A vállalati nyereség kilátások az Államokban a legkedvezőtlenebbek, míg ott a legdrágábbak a részvények. A szakemberek véleménye szerint Japán és Európa kínálja a legkecsegtetőbb részvény befektetési lehetőségeket, tehát e régiók alapjait keressék a befektetők.  • Tippek
  • Bankszámla