Bamosz az adókedvezményekről

2004.08.25. 10:38
A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége, a Bamosz növekvő értetlenséggel és aggodalommal figyeli a sajtóban megjelenő híradásokat arról, hogy az adózás rendszeréről szóló elképzelésekben egyre inkább körvonalazódik mindenfajta adókedvezmény igen erőteljes limitálása vagy megszüntetése.
A Bamosz által kiadott közlemény szerint a drasztikusan alacsony szintű lakossági megtakarítások nem teszik megengedhetővé, hogy a hazánkban az elmúlt évtized során meghonosodott, a hosszú távú megtakarításokat támogató adókedvezmények eltűnjenek vagy legalábbis jelentősen megkurtításra kerüljenek. Éppen ellenkezőleg, amennyiben nem történnek hathatós lépések a megtakarítások elősegítésére, az nemcsak rövid távon árthat a gazdaság stabilizációjának, de hosszú távon biztos zsákutcába vezet.

Az adóhitel intézményének eltörlése az első lépés volt ezen az úton. A legutóbb nyilvánosságra került hírek arra utalnak, hogy a kormány 2,5 millió vagy 4 millió forint éves jövedelem felett teljes mértékben el kívánja törölni ezeket az adókedvezményeket is (ez alatt pedig azok összevonásával és erőteljes bekorlátozásával csökkenteni hatásfokukat). Ez azt jelenti, hogy havi kb. 110 vagy jobb esetben 180 ezer forint nettó fizetés felett semmilyen ösztönzést nem élveznének a hosszú távú megtakarítások. Mivel az amúgyis alacsony megtakarítási hajlandóság - és a sajnálatosan szintén nem megfelelően magas szintű általános pénzügyi kultúra - miatt előre jelezhető, hogy ösztönzők nélkül a mainál is jelentősen kevesebb fog az intézményesült megtakarítási formákba kerülni, kijelenthető, hogy az ilyen, Magyarországon sem magasnak nevezhető, de európai mértékben kifejezetten alacsony (kb. 450 ill. 750 euró havi nettó jövedelmi szint) bérszínvonal mellett aggasztóan kevés nyugdíj- és egyéb hosszabb távú felhalmozás lesz.  • Hírek
  • Hírek