Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Dübörögnek a befektetési alapok Európában

2004.07.06. 15:16
A befektetési alapok az EU berkein belül is töretlen népszerűségnek örvendenek, mely eredményeként az európai alapok nettó eszközértéke első alkalommal emelkedett 5 000 milliárd euró fölé, tudhattuk meg a FEFSI elemzéséből. Sajnálatos, hogy az alapok által kezelt vagyon hazánkban a legkisebb, de optimistán személve a dolgokat, itt van a legnagyobb tere a növekedésnek.

Az idei év első negyedévének végére év/év alapon számolva, 20 százalékos növekedést mutatott a befektetési alapok nettó eszközértéke, melynek hála az 5 000 milliárd eurós álomhatár fölé emelkedett. A dinamikus bővülésben jelentős szerepet játszott az elmúlt 12 hónap részvénypiaci emelkedése, ugyanis a részvénypiacok jelentősen emelkedtek a 2003 márciusi mélypontot követően.

Sajnálatos, hogy a befektetési alapok által kezelt vagyon alapján összeállított listán hazánk az utolsó helyen áll, az európai piac 0,06 százalékát birtokolva. Igaz, csak 144 millió euróval, de megelőzőt minket Csehország, mely előtt Lengyelország és Liechtenstein szerepel. A kimutatás szerint a magyar befektetési alapok vagyona az első negyedév végén 3 250 millió eurót tesz ki, míg például a szomszédos Ausztriában 96 157 millió eurót, s a listavezető Franciaországban 1 073 milliárd eurót kezelnek a befektetési alapok.

Az Egyesült Államok piacához hasonlóan Európában is a részvényalap volt a legnépszerűbb, 35 százalékos piaci súllyal.