16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Bennfentes kereskedés - kovácsoljunk hasznot az információkból!

2004.08.12. 09:20
A tőzsdei társaságok vezetőinek saját cégük részvényeivel folytatott tranzakciói a befektetetők kitüntetett figyelmére tarthatnak számot, hiszen hasznos információkat rejthetnek a bennfentes tranzakciók. Ezek a tranzakciók ugyanis a bennfentes személyek értékelését tükrözik saját vállalatukról, s ki ismerhetné pontosabban az adott társaságot, mint vezető munkavállalói. Itthon egyértelmű a helyzet: a társaságokat közzétételi kötelezettség terheli a bennfentes tranzakciókat illetően, melyből a piac következtetéseket vonhat le, de mi a helyzet külföldön?
Külföldön is hasonló helyzettel szembesülhetünk, kivéve, hogy a bennfentes ügyletet hírül adó közzétételek nehezebben jutnak el a befektetőhöz, ha eljutnak egyáltalán. Ennek ellenére ezeket az információkat hasznosíthatják a magyar befektetők is, méghozzá közvetve egy igen magas szintű számítógépes rendszer segítségével. A H & A (Hauck & Aufhauser) luxemburgi székhelyű alapkezelő ugyanis működtet egy egyedülálló egy számítógépes szoftvert, mely a bennfentes kereskedésekre vonatkozó információkat rögzíti, és ezekkel is támogatja a részvény vásárlások, illetve eladások időzítését. Az alapkezelő 16 alapja közül most két ígéretes alapot mutatunk be.

A H&A Lux VCH Insight USA alap 2001 őszén indult, befektetési jegyeit euróban bocsátja ki az alapkezelő. Az alapkezelő a fent említett befektetési rendszer segítségével megtámogatva a legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező részvényeket válogatja a portfolióba, melynek 15 százalékát bankok, 10 százalékát pénzügyi szolgáltatók, 9 százalékát egyéb szolgáltatók adják, hogy csak néhányat emeljek ki. A konzervatív portfolió, bár némi visszaesést szenvedett el az elmúlt hónapokban, az elmúlt egy évben 9 százalékos hozamot termelt a befektetőknek.

Másodikként az alapkezelő Equities Value Invest alapját mutatja be, mely az euró-zónára koncentrál, diverzifikált, alacsony kockázatú portfolióval rendelkezik. Az alacsony kockázat mellett az elmúlt egy évben több mint 29 százalékkal növelte a befektetési alapok értékét, természetesen euróban számolva. Földrajzilag a portfolió oroszlánrészét Németország adja, iparági tekintetben pedig a bankszektor, gép valamint gyógyszeripar. A különleges szoftverrel megtámogatott portfoliókezelés segítségével szép sikereket érhetnek el a befektetők az itt bemutatott alapokkal.  • Hírek
  • Hírek